Tüm Bloglar

24

Vacip Kurban Nedir?

Vacip Kurban; Allah-u Teala ile kurbiyet (yakınlık) kurmak ve O’nun rızasını kazanmak niyetiyle, belirli şartları şartları taşıyan Müslümanların Kurban Bayramı’nda kestiği kurbandır. Kurban, Hz. İbrahim’in (a.s.) Allah’ın emrine teslimiyeti ve Hz. İsmail’in (a.s.) sabrıyla sembolleşen bir ameldir. Maddi imkana sahip Müslümanlar için vacip olan bu ibadet, Allah’a teslimiyetin, şükrün ve takvanın bir nişanesidir. Nitekim Allah Kuran’da şöyle buyurmuştur. “Bu hayvanların ne etleri ve ne de kanları Allah’a ulaşacaktır. Allah’a ulaşacak olan ancak sizin O’nun için yaptığınız gösterişten uzak amel ve ibadettinizdir. Böylece onları sizin hizmetinize verdi ki size doğru yolu gösterdiğinden dolayı O’nu tazimle anasınız. İyilik edenleri müjdele.

17

Haşr Suresi

Haşr suresi, Nadiroğulları’nın sürgün kıssasından hareketle münafıkların hali beyan eder. Onların akıbetiyle müşriklerin akıbetinin aynı olduğunu ve her ikisinin de cehennemle cezalandırılacağını anlatır. İman edenlere ise sabır ve teslimiyet telkin ederek Allah’ın adaletini ve rahmetini hatırlatır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “Kim sabahladığında, üç defa ‘Euzu billahi’s-Semii’l-Alimi mine’ş-şeytanir-racim’ duasını okuyup ardından da Haşr suresinin son üç ayetini okursa, yetmiş bin melek akşama kadar ona dua eder. Şayet o gün ölürse bir nevi şehadet mertebesini kazanır. Bunu bir kimse akşamladığında okursa, yine aynı sevabı alır.” buyurarak Haşr suresinin ne kadar faziletli olduğunu göstermiştir.

17

Bakara Suresi

Bakara suresi, 286 ayetten müteşekkil olup Kuran’ın en uzun suresi olma özelliğini taşır. Adını, Hz. Musa’nın ümmetiyle yaşadığı kıssada geçen “bakara” (sığır) hadisesinden alan bu sure, kulluk şuurunu pekiştiren, helal ve haramın sınırlarını çizen, geçmiş ümmetlerin ibretlik hallerini aktaran ilahi bir kelamdır.

16

Amme (Nebe) Suresi

“Amme yetesaelune” (Birbirlerine neyi soruyorlar?) hitabıyla başlayan bu sure, kıyamet gününün “Mühim haberini” insanlığa haber vererek Allah’ın kudretini ve ahiret hakikatini anlatır. Nebe suresi olarak bilinir fakat birinci ayetteki Amme, ayrıca Tesaül ve 14. ayetteki Musırat isimleriyle de anılır. Allah bu surede yaratılışın delillerini idrak edenler için bir bir sıralar ve Rabbimizin nimetlerine şükretmeyi öğütler. İçinde yaşadığımız evren, Allah tarafından nizami bir şekilde yaratılmıştır. Gökyüzünün sağlamlığı, yerin döşek kılınması gibi nimetler, O’nun rahmetinin ve azametinin bir tezahürüdür. Ayrıca Cennet ve Cehennem’in sure içinde birlikte zikredilmesiyle müminler ibadete, kafirler ise tevbeye çağrılır.

16

Alak Suresi

Kuran-ı Kerim’in 96. suresi olan Alak suresi; Mekke’nin Hira Mağarası’nda, Hz. Muhammed’e (s.a.v.) Cebrail (a.s.) vasıtasıyla inmiştir. Alak suresi “oku” emriyle başlar ve Allah’ın insana bahşettiği akıl ve idrak nimetine işaret eder. Allah’ın yaratan, terbiye eden ve ilimle donatan sıfatlarını anlatarak müminleri kainata bu nazardan bakmaya çağırır.

16

Zilzal Suresi

Zilzal Suresi, Kuran-ı Kerim’in 99. suresi olup, sekiz ayetten oluşur. Bu sure, yeryüzünün kıyamet gününde şiddetli bir sarsıntıyla içindekileri açığa vuracağını ve her kulun amellerinin karşılığını göreceğini haber vererek insanı tefekküre ve ahirete hazırlığa çağırır.