Kurban çeşitleri iki şekildedir. Vacip ve nafile olmak üzere ikiye ayrılan kurban ibadetinde vacip olan kısım her sene bir kez kesilen ve farz olan kurbandır. Nafile kurbanda ise kişi gücü yettiğince farklı niyetler üzerine kurban kanı akıtabilir.
Bu şekilde Allah’tan Rıza bereket sağlık gibi temennilerle ruhani olarak güçlenebilir. Nafile kurban farz bir ibadet değildir. Kişi istediği şekilde niyet üzerine zaman gözetmeksizin bu ibadeti yapabilir. Bu ibadette amaç sadece Allah’ın rızasını kazanmak ve niyetini Allah’a ulaştırmaktır.
Genel olarak toparlanırsa vacip kurban durumu olan her müslümana farz olan ve Kurban Bayramı’nda kesmesi gereken kurbandır. Nafile kurban ise niyet üzerine olan vesene içinde istenilen zamanda kesilen kurbandır.
İslami anlamda nafile demek kişinin yapmakla mükellef yani mecbur olmadı sadece Allah’ın rızasını kazanmak amacıyla yapmış olduğu bütün ibadetleridir. Kısaca beş vakit namaz ya da Ramazan ayında tutulan oruçlar haricinde başka zamanlarda kılınan namaz ve tutulan oruçlar nafile ibadet olarak adlandırılır.
Tıpkı oruç ve namaz ibadetlerinde olduğu gibi kurban ibadetinde de nafile ibadet söz konusudur. Kişi nafile kurban adayarak önce Allah’ın rızasını kazanmak sonra niyetini belli ederek ferahlığa kavuşmak için istekte bulunabilir.
Çok kişi nafile kurban adarken eski sağlığını geri kavuşmak, sıkıntılarından kurtulmak yada ev, araba almak gibi dileklerinin niyetine eda edebilir.
Kurban çeşitleri ve hükümleri olarak genel bir bakış açısıyla değerlendirildiğinde ilk kurban çeşidi kurban bayramında kesilen ve farz olan ibadettir. Vacip kurbanı nedir? Vacip kurbanı farz olan ve bayramda kesilen kurbandır.
Bu kurban haricinde kesilen bütün akika adak şükür kurbanları nafile kurban çeşitleri arasına girer. Nafile kurbanların herhangi birine niyet edildikten sonra bu niyet boş haline dönüşür ve kişinin bunu mutlaka kesmesi gerekir.
Kesilme niyetine göre çeşitlilik gösteren nafile kurbanlar niyet edildikten sonra mümkün olduğu ilk zamanda gerçekleştirilmesi gerekir. Borç hükmünde olan ve zorunluluk haline gelen bu kurbanların kesilmesi için kişi herhangi birine ya da kurban bağışı alan ilgili vakıflara vekalet verebilir.
Kurban bağışı alan ve kurban kesim işlemi yapan sitelerle de bağlantı kurulabilir. Bu şekilde daha hızlı ve kolay nafile kurban ibadeti gerçekleşmiş olur.
Çoğu kişinin merak ettiği akika kurbanı nedir ya da şükür kurbanı nedir gibi soruların kısa cevapları aşağıda maddeler halinde yer alır.
Nafile kurbanı için belli bir kesim zamanı yoktur. Kişi her gün nafile kurbanı kesmek isteyebilir. Kişinin gücü yettiğince nafile kurbanını istediği zaman kesebilir. Fakat kurban bayramında nafile kurbanının kesilmemesi tavsiye edilir. Nafile kurbanı Kurban Bayramı öncesinde ya da sonrasında kesilebilir.
Nafile kurbanda, kurbana adayan kişi kesimi yapabiliyorsa bu durum daha uygun olur. Fakat nafile kurban kesmek için niyet eden kişi kurbanı kesemiyor ise vekalet üzerine bu kesimi gerçekleştirir.
Nafile kurbanın kesmek isteyen kişinin kendisinde olması gereken şartlar aşağıda maddeler halinde yer alır.
Nafile kurbanını şartları olarak kurbanı kesecek kişi ile birlikte kurban etini herkes yiyebilir. Fakat nafile kurbanı olarak bilinen adak kurbanı için bu durum farklıdır. Adak kurbanında kurbanın etini kesen kişinin annesi babası dedesi çocukları ve torunları harici herkes yiyebilir.
Nafile kurbanı için vekalet vererek ilgili kurban bağışı alan kurum ve kuruluşlarla ihtiyaç sahiplerine dağıtılabilir.
Kurban miktarınca parayı başka bir hayırda kullanmak direkt olarak sadaka olur. Nafile kurban için para vermek doğru değildir. Nafile kurbanda kurbanın kesilmesi gerekir.
Nafile kurbanı kesmek için ister kişi kendi basına isterse kurban bağışı alan sitlerle anlaşarak ihtiyaç sahiplerine kurban eti ulaştırabilir.
Efendi Derneği Aracılığı ile Su Kuyusu ve Kurban Bağışı Yapmak İçin Bizimle İletişime Geçiniz!
Nafile kurban, Allah-u Teala’ya yakınlaşmak ve O’nun rızasını kazanmak için farz veya vacip olmaksızın, gönülden gelen bir niyetle kesilen kurbandır. Bu ibadet, Kurban Bayramı’nda kesilen kurban gibi zorunlu değil; tamamen kulun Allah’a şükrünü sunmak için kestiği nafile bir ibadettir.
Nafile kurban, Allah’a hamd etmek, O’nun nimetlerine şükretmek ve ahiret azığını artırmak için kesilir. Kul, bir musibetten kurtulduğunda, bir sevince eriştiğinde ya da sadece Allah’ın rızasını talep ettiğinde kurban kesebilir. Maksat hem Allah rızasını kazanmak hem de toplu için faydalı bir iş yapmaktır.
Nafile kurbanın, Allah katında bir Müslüman’ın samimiyetine ve ihlasına göre büyük bir ecirle karşılık bulur. Hz. Muhammed (s.a.v.) “Kim gönül hoşluğuyla Allah için bir hayır işlerse, kıyamet gününde ona şefaatçi olur.” buyurmuştur. Nafile kurban, sadaka hükmünde olup kesenin sevabını artırır, günahlarına kefaret olur. Ayrıca, etinin fakirlere dağıtılmasıyla ümmet arasında rahmet ve bereket çoğalır.
Nafile kurbanın eti kesen kişi, ailesi, akrabaları, komşuları ve ihtiyaç sahipleri tarafından yenebilir. Ancak bir Nafile kurban türü olan Adak kurbanında kesenin kendi ve ailesi bu etten yiyemez.
Nafile kurban, belirli bir vakte bağlı olmaksızın, kişinin dilediği herhangi bir zamanda kesilebilir. Ancak, mübarek gün ve gecelerde kesilmesi, bu zamanların faziletinden istifade etmek açısından daha sevaplı kabul edilir.
Kurban Bayramı’nda kesilen vacip kurban dışında bazı sebeplerden ötürü kişinin kendi rızasıyla kestiği kurbanlar Nafile kurbanlardır. Bu açıdan Adak kurbanı da Nafile kurbanlar arasında yer alır.
Nafile kelimesi, lugatta “boşa giden, yararsız” anlamına gelen “nafile” kelimesiyle ifade edilir. Ancak dinimizde Allah’a yakınlık için, farz veya vacip kurban dışında kesilen kurban anlamına gelerek çok güzel bir anlam kazanmıştır.