Gazze Acil Yardım

/ Sayfalar / Gazze Acil Yardım
Acil Yardım

7 Ekim 2023'ten bu yana katil israilin saldırıları nedeniyle Gazze'de yaşam neredeyse durma noktasına geldi. Hastaneler işlevsiz, okullar kapalı, temiz suya erişim %95 oranında kesilmiş durumda. Birleşmiş Milletler verilerine göre halkın %80'i insani yardıma muhtaç.

2.2 milyon insan, 365 km²'lik alanda yaşam mücadelesi veriyor. Gazze'de insani kriz her geçen gün daha da derinleşiyor!

36 hastaneden sadece 10'u kısmen çalışıyor. Kişi başı günlük su tüketimi 3 litreye düştü. Halkın %65'i günde tek öğün yemek yiyebiliyor. 1 milyon çocuk acil insani yardıma muhtaç durumda…

Efendi Derneği olarak, İçişleri Bakanlığı'nın 182353 sayılı yardım toplama yetkimizle, 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki kardeşlerimize kesintisiz yardım ulaştırıyoruz. Sahada güvenilir partnerlerimizle çalışarak, yardımların doğru ellere ulaşmasını sağlıyoruz.

Not: Tüm dağıtımlar, sahanın elverişi, stok durumu ve güvenlik koşullarına göre planlanır; periyot ve içerik bu nedenle değişkenlik gösterebilir.

Gazze'ye Yardımlarımız

Efendi Derneği olarak Gazze'deki insani krize çok boyutlu bir yaklaşımla müdahale ediyoruz. Temel yaşam ihtiyaçlarından sağlık malzemelerine, sıcak yemekten bebek mamasına kadar geniş bir yelpazede yardım faaliyetleri yürütüyoruz. Su, gıda ve sağlık başta olmak üzere hayati önemdeki bu yardımlarımız, Gazze halkının dayanma gücünü artırıyor ve yarınlara umutla bakmalarını sağlıyor. İşte detaylı olarak yürüttüğümüz yardım faaliyetlerimiz:

Yetim Efendi Derneği
gazze-acil-yardim

Su Tankeri Projemiz

Gazze'de çöken altyapı nedeniyle temiz suya erişim sınırlı. İnsanlar deniz suyunu arıtmaya çalışıyor, yağmur suyunu topluyor, hatta kirli su kaynaklarını kullanmak zorunda kalıyor. Bu durum özellikle çocuklarda kolera, ishal ve cilt hastalıklarının hızla yayılmasına neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün raporlarına göre, su kaynaklı hastalıklar son 6 ayda %400 artış gösterdi.

Efendi Derneği olarak, partnerlerimizle belirlenen noktalara düzenli olarak su tankerleri yönlendiriyoruz. Her tanker 10 ton kapasiteli olup, yaklaşık 500 aileye bir haftalık temiz içme suyu sağlıyor. Tankerler, özellikle hastane yakınları, ailelerin yaşadıkları okul bahçeleri ve yoğun nüfuslu mülteci kamplarına öncelik verilerek konumlandırılıyor. Tam tanker bağışı 20.000₺, hisse desteği 1.000₺ ile su dağıtım faaliyetlerimize destek olabilirsiniz. Hisse bağışlarınız birleştirilerek tam tanker haline getiriliyor ve sahaya sevk ediliyor.

Sıcak Yemek ve İftar Dağıtımları

Gazze'de gıda güvenliği tamamen çökmüş durumda. Market rafları boş, un bulunamıyor, temel besinlere ulaşmak neredeyse imkansız. Ailelerin büyük çoğunluğu günde tek öğün, o da genellikle kuru ekmek ve zeytinden ibaret bir "yemek" ile idare etmeye çalışıyor. Çocuklar yetersiz beslenmeden güçsüz düşüyor ve ölüyor; hamileler ve emziren anneler kritik vitamin eksikliği yaşıyor.

Koşullar elverdiğinde seyyar/sabit mutfaklarda hazırlanan sıcak yemekler öncelikle yaşlılar, hastalar ve çocuklu ailelere ulaştırılır. Günlük menüler, bölgenin tedarik imkanlarına göre belirlenir; genellikle pilav, mercimek çorbası, sebze yemeği gibi doyurucu ve besleyici öğünler hazırlanır.Siz de 200₺ ile bir kişinin sıcak yemeğe kavuşmasına vesile olabilirsiniz.

Ekmek Dağıtımı

Ekmek, Gazze'de hayatta kalmanın en temel unsuru haline geldi. Elektrik kesintileri ve un kıtlığı nedeniyle çalışabilen fırın sayısı çok az. İnsanlar sabahın erken saatlerinden itibaren fırın önlerinde kuyruklar oluşturuyor, bazen 4-5 saat bekledikten sonra eli boş dönmek zorunda kalıyor. Bir ekmek, normal fiyatının 10 katına satılabiliyor.

Un erişimi ve fırınların çalışabilirliğine bağlı olarak, yerel fırınlarda üretilen veya tedarik edilen ekmekler Gazze'nin hanelere ulaştırılır. Günlük ekmek üretim kapasitemiz, sahadaki koşullara göre değişiyor. Her aileye göre günlük ekmek tahsisi yapılıyor. Özellikle kalabalık aileler ve yaşlılar önceliklendiriliyor.

Un Dağıtımı

Un, Gazze'de altın değerinde bir meta haline geldi. İsrail'in gıda girişini engellemesi nedeniyle un stokları kritik seviyelere indi. Birçok aile, tek bir poşet un için tüm değerli eşyalarını takas etmek zorunda kalıyor. Un olmadan ekmek yapılamıyor, çocuklar için basit bir hamur işi bile hazırlanamıyor.

Fırınların işletilebilirliğini sürdürmek ve hane tüketimini desteklemek için un tedariki yapılır. Her ay ihtiyaç sahibi bölgelere un tedarik etmeyi hedefliyoruz. Stok ve güvenlik durumuna göre un, doğrudan fırınlara veya aile paketleri olarak yönlendirilir. Fırınlara verilen un ile günlük ekmek üretimi garanti altına alınırken, ailelere dağıtılan 5-10 kg'lık un paketleri ile evde hamur işi yapma imkanı sağlanıyor. Dağıtım listeleri mahalle muhtarları ve güvenilir yerel liderlerle koordineli hazırlanıyor.

Sebze Dağıtımı

Gazze'de tarım arazilerinin büyük bölümü kullanılamaz hale geldi. Seralar yıkıldı, sulama sistemleri tahrip oldu. Taze sebze ve meyve lüks haline geldi. Çocuklar vitamin eksikliğinden hastalanıyor, bağışıklık sistemleri zayıflıyor. Malnutrisyonla mücadele etmek zorunda kalıyor. Bir domates, bir salatalık bile ailelerin ulaşamadığı bir hayal oldu.

Mevsim ve tedarik imkânlarına göre sebze-meyve kolileri hazırlanır. Her koli yaklaşık 10-15 kg ağırlığında olup, patates, soğan, domates gibi temel sebzelerden oluşuyor. Meyve tedariki mümkün olduğunda elma, portakal, muz gibi dayanıklı meyveler ekleniyor. Soğuk zincir gerektirmeyen ürünler önceliklendirilerek hızlı ve güvenli bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılır. Özellikle vitamin değeri yüksek, uzun süre dayanabilen kök sebzeler tercih ediliyor. Dağıtım öncesi tüm ürünler kalite kontrolünden geçiriliyor, çürük veya bozuk ürünler ayıklanıyor.

Bebek Maması Dağıtımı

Gazze'deki bebek ve küçük çocuk ölümlerinin en büyük nedenlerinden biri yetersiz beslenme. Anneler yetersiz beslendikleri için süt üretemiyorlar, bebek maması ise ya bulunamıyor ya da fahiş fiyatlara satılıyor. 6 ay-2 yaş arası bebeklerin %70'i akut beslenme yetersizliği yaşıyor. Her gün onlarca bebek, basit bir mama bulunamadığı için hayatını kaybediyor.

Sağlık uzmanlarımız ve partnerlerimizle belirlenen standartlara uygun bebek maması tedarik edilip ailelere verilir. 0-6 ay, 6-12 ay ve 12+ ay gruplarına göre uygun formüller seçiliyor. Her bebeğe aylık ortalama 4-5 kutu mama hesabıyla dağıtım yapılıyor. Özel sağlık durumu olan bebekler için (prematüre, alerjik vb.) özel formüller temin edilmeye çalışılıyor. İmkân dâhilinde bebek bezi ve ıslak mendil gibi tamamlayıcı kalemler de paketlere ekleniyor. Ayrıca biberon, emzik, mama kabı gibi temel bebek malzemeleri de ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Mama dağıtımı yapılırken annelere doğru hazırlama teknikleri hakkında bilgilendirme broşürleri veriliyor. Temiz su erişimi olmayan bölgelerde, mamayla birlikte şişe su da dağıtılıyor.

Tıbbî Yardım

Gazze'nin sağlık sistemi tamamen çöktü. Hastaneler elektriksiz, ilaçsız, malzemesiz çalışmaya çalışıyor. Basit bir ağrı kesici bile lüks haline geldi. Diyabet, tansiyon gibi kronik hastalığı olanlar ilaçsızlıktan hayatını kaybediyor. Yaralılar enfeksiyondan, hastalar tedavisizlikten ölüyor. Ameliyatlar anestezisiz yapılıyor, dikişler pamuk ipliğiyle atılıyor.

Gazze'de erişilebilen kanallar üzerinden temel tıbbî sarf malzemeleri (sargı, gazlı bez, antiseptik, yara bandı, steril eldiven) düzenli olarak tedarik ediliyor. Bu malzemeler öncelikle çalışan sağlık merkezlerine, sonra evde bakım hizmeti veren gönüllü sağlık ekiplerine dağıtılıyor. Temin edilebilen ilaçlar arasında antibiyotikler, ağrı kesiciler, ateş düşürücüler, kronik hastalık ilaçları (insülin, tansiyon, kalp ilaçları) bulunuyor. İlaç temini için yerel eczaneler ve uluslararası yardım kuruluşlarıyla işbirliği yapılıyor.

Öncelikli görülen basit tıbbî cihazlar (pulse oksimetre, tansiyon aleti, şeker ölçüm cihazı, nebülizatör) ailelere dağıtılıyor veya mahalle sağlık noktalarında ortak kullanım için bulunduruluyor. Talep ve izinlere bağlı olarak hastane/kliniklere ekipman desteği sağlanıyor; jeneratör, oksijen tüpü, sedye, tekerlekli sandalye gibi kritik malzemeler tedarik ediliyor.


Nasıl Bağış Yapabilirsiniz?

  • Online Bağış: Web sitemiz efendi.org.tr üzerinden 7/24 kredi kartı, banka kartı veya havale ile güvenli bağış yapabilirsiniz.
  • Telefon: Çağrı merkezimizi (0414 606 06 06) arayarak hızlıca bağışınızı gerçekleştirebilirsiniz.
  • Banka Havalesi: Hesap numaralarımıza "Gazze Yardım, Ad Soyad ve Telefon" açıklaması ile havale/EFT ve FAST ile bağış yapabilirsiniz.
  •  Düzenli Bağış: Aylık otomatik bağış talimatı vererek sürdürülebilir destek sağlayabilirsiniz.

Efendi Derneği, T.C. İçişleri Bakanlığı'nın 182353 sayılı resmi izniyle Türkiye genelinde yardım toplama yetkisine sahiptir. 2017'den bu yana yurt içi ve yurt dışında insani yardım faaliyetleri yürütmekteyiz. Bakanlık denetiminde faaliyet gösteriyor, yıllık faaliyet raporlarımızı şeffaf bir şekilde paylaşıyoruz.

Her bağışın takibi yapılıyor, bağışçılarımıza düzenli raporlama sunuyoruz. Dağıtımlar fotoğraf ve video ile belgeleniyor. Acil durumlarda güvenli koridorlar üzerinden hızlı sevkiyat kapasitemizle hareket ediyoruz.

Peygamber Efendimiz (s.a.v): "Müminler birbirlerini sevmekte, birbirlerine merhamet etmekte ve birbirlerini korumakta bir vücudun organları gibidir."

Gazze için, insanlık için, vicdan için el birliğiyle.


Efendi Derneği – Mazlumların Umudu