Anasayfa

Hesap No

Bağış Yap

Sepetim

Tahiyyat (Ettehiyyatü) Duası

Tahiyyat; selam, azamet ve mülk sahibi olmakta baki olma, her türlü afet ve noksanlıklardan beri olma anlamına gelir. Tahiyyat Duası, halk arasında bilinen adıyla “Ettehiyyatü” Müslümanların her gün namazda okuduğu ve Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) okumayı tavsiye ettiği önemli dualardan biridir.

Tahiyyat Duasının Arapça Yazılışı ve Okunuşu

Genellikle namazlarda otururken okunan Tahiyyatın Arapça yazılışı şöyledir:

التَّحِيَّاتُ لِلَّهِ وَالصَّلَوَاتُ وَالطَّيِّبَاتُ* السَّلامُ عَلَيْكَ أَيُّهَا النَّبِيُّ وَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ* السَّلامُ عَلَيْنَا وَعَلَى

عِبَادِ اللَّهِ الصَّالِحِينَ* أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ*وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ

Tahiyyat duasının okunuşu ise şöyledir:

“Et-tahiyyatu lillahi ve’s-salâvatu ve’t-tayyibâtu es-selamu aleyke eyyuhen-nebiyyu ve rahmetullahi ve berekâtuhu es-selamu aleyna ve alâ ıbâdi’llahi’s-salihin. Eşhedu en lâ ilâhe illallâh ve eşhedu enne Muhammeden abduhu ve resuluh”

Tahiyyat (Ettehiyyatü) Duasının Anlamı

Tahiyyat duası yüce Allah’a övgü, Peygambere salat ve selam ifadelerini içerir:

“Bütün dualar, senalar, bedeni ve mâli ibadetler Allahutaala’ya mahsustur. Ey Peygamber! Allah’ın selamı, rahmet ve bereketleri senin üzerine olsun. Selam bizim üzerimize ve Allah’ın bütün iyi kulları üzerine olsun. Şahitlik ederim ki, Allah’tan başka ilah yoktur. Yine şahitlik ederim ki, Muhammed O’nun kulu ve Resulüdür.”

Tahiyyat Duası Ne Zaman Okunur?

Tahiyyat duasını okumak için belirli bir zaman yoktur. Müslümanlar dilediği an okuyup feyzini Allah’tan umabilir. Ancak bilindiği üzre bu dua, namaz kılarken de okunmaktadır. Namaz özelinde bakacak olursak 2 rekatlık namazların 2. rekatında; 3 rekatlık namazların 2. ve 3. rekatında oturulduğu zaman Tahiyyat duası okunur. 4 rekatla kılınan namazlarda ise 2. ve 4. rekatların oturuşunda Tahiyyat duası okunması gerekir.

Tahiyyat Duası Türkçe Anlamı (Diyanet Meali)

Tahiyyat duasının birçok meali bulunmaktadır. Diyanet İşlerine ait olan, referans alınması gereken önemli mealler arasında yer alır.

“Dil ile, beden ve mal ile yapılan bütün ibadetler Allah’a dır. Ey Peygamber! Allah’ın selamı, rahmet ve bereketleri senin üzerine olsun. Selam bizim üzerimize ve Allah’ın bütün iyi kulları üzerine olsun. Şahitlik ederim ki, Allah’tan başka ilah yoktur. Yine şahitlik ederim ki, Muhammed, O’nun kulu ve Peygamberidir.”

Ettehiyyatü (Tahiyyat) Duası Fazileti Nedir?

Hz. Muhammed’in (s.a.v) Miraç gecesi, Allah’ın huzuruna çıktığında O’na tahiyyat, salavat ve tayyibat kelimeleriyle tazimde bulunduğu; Allahutaala’nın da selam, rahmet ve bereket kelimeleriyle karşılık verdiği söylenir. Bu açıdan bakıldığında Miraç’ın bir hatırası olduğundan son derece önemli ve faziletli bir duadır. Aynı zamanda halk arasında yemek yaparken okunduğunda bereketi arttırdığı, doğum sırasında okunduğunda doğumu kolaylaştırdığına inanılır. Kısaca Tahiyyat duası rahmet, bereket ve sıhhat bulmanın vesilesi olarak görülür.

Tahiyyat Duasıyla İlgili Hadisler

Abdullah ibni Mesud (r.a): “Elim Resulullah’ın (s.a.v) elinin içinde olduğu halde bana ‘Et-Tahiyyatu Lillahi ves-Salavatu vet-Tayyibatu, Es-Selamu Aleyke Eyyuhen-Nebiyyu ve Rahmetullahi ve Berekâtuhu, Es-Selamu Aleyna ve Ala İbadillahis-Salihin. Eşhedü Ella İlahe İllallah ve Eşhedü Enne Muhammeden Abduhu ve Resuluh.’ diyerek Kuran’dan bir sure öğretir gibi şu Teşehhüdü(Tahiyyat) öğretti.” Biz bu duayı, Resulullah (s.a.v) aramızda iken böyle söylerdik, ruhu kabz olduktan sonra: ‘Es-Selamu Alen-Nebiyyi’ demeye başladık.” diyerek yukarıdaki hadisi nakletmiştir. Tahiyyat duasıyla ilgili en sahih hadis bu olarak gösterilmektedir. Ayrıca hadis Tirmizi, Ebu Davud, Buhari ve Müslim gibi önemli kaynaklarda geçmektedir.

Tahiyyat (Ettehiyyatü) Duası Kuran’da Geçer Mi?

Tahiyyat duası Kuran-ı Kerim’de geçmemektedir. Bu yüzden, Tahiyyat sure değil dua olarak kabul edilir. Peygamber Efendimiz tarafından öğretilmiş ve uygulanmış bir sünnettir.

Namazda Şehadet Parmağını Kaldırmanın Hükmü

Namazda otururken Tahiyyat duası okunduğunda, şehadet parmağı kaldırmak sünnettir. Bu hareketi yapanlar, Allah’ın birliğine ve tekliğine işaret etmiş olurlar. Ancak namaz esnasında yapılıp yapılmayacağı konusunda, mezhepler arasında görüş farkı bulunur.

Efendi Derneği Aracılığı ile Su Kuyusu ve Kurban Bağışı Yapmak İçin Bizimle İletişime Geçiniz!