Zilkade ayı, Hicri takvimin on birinci ayıdır ve İslam âleminde önemli bir yere sahiptir. “Haram aylar” arasında yer alan Zilkade, savaş ve çatışmalardan uzak durulması gereken mübarek bir dönemdir.
Araplar, bu ay girdiğinde savaş, çatışma, kötü davranış hatta hayvanları için otlak aramayı dahi bıraktıklarından bu aya “oturmakla geçen ay, oturma zamanı” anlamında “zü’l-ka‘de” demiştir. Türkçe de ise zamanla Zilkade söylenişini almıştır. Ayrıca Ramazan ve Kurban Bayramı arasında yer alması hasebiyle Anadolu halkı tarafından “Aralık” olarak da adlandırılmıştır.
Zilkade Ayının Faziletleri
Üçü peş peşe, biri ayrı olmak üzere dört tane haram ay bulunur. Zilkade ayının fazileti de haram aylardan biri olmasından gelir.Bu ayın Allah katında değeri büyüktür. Çünkü haram aylarda günah işlemek, nefsin istekleri doğrultusunda hareket etmek ve Allah’ın koyduğu kurallara karşı gelmek diğer aylara göre daha günahtır. Allah (c.c.) Kuran-ı Kerimde şöyle buyurmaktadır: “O aylar içinde (Allah’ın koyduğu yasağı çiğneyerek) kendinize zulmetmeyin.”
Haram aylardan biri olmasının yanında, Zilkade ayını önemli ve faziletli kılan diğer bir mesele de İslam tarihinde iz bırakan bazı olayların yaşanmış olmasıdır.
Rivayetlere göre Hz. İbrahim (a.s.) ve oğlu Hz. İsmail (a.s.) Kabe’yi yeniden inşa etmeye bu ay içinde başlamıştır. Hz. Musa’nın (a.s.) Kızıldeniz’i yararak firavunun zulmünden kurtulması bu ay içinde cereyan etmiştir. Bu ayda yaşanan başka büyük bir hadise de Hz. Yunus’un (a.s.) kendisini yutan balığın karnından kurtulmasıdır.
Bütün bunları göz önünde bulundurulacak olursa Zilkade, Allah’ın rahmet ve yardımının bolca tecelli ettiği bir aydır. Bu yüzden Müslümanlar tarafından ibadet edilen, Allah’tan rahmet istenilen, iyiliğin ve güzelliğin yayıldığı faziletli aylardan biri olmuştur.
Zilkade Ayında Yapılması Gereken İbadetler
İslam’da her ayın kendine has bir değeri ve önemi vardır; bu aylar müminlere çeşitli ibadetlerle Allah’a yaklaşma fırsatı sunar. Zilkade ayı da bu mübarek aylardan biridir ve Ramazan ayından sonra gelir. Onu ise Kurban Bayramı’nın yaşandığı Zilhicce ayı takip eder. Yani Zilkade, Ramazan ile Kurban arasında bir köprü vazifesi görür. Zilkade ayı, aynı zamanda hac hazırlıklarının başladığı ve Allah’ın evi olan Kabe’ye kavuşmak için mutluluk ve heyecanın üst seviyede olduğu bir aydır.
Zilkade ayında özellikle namaz, oruç ve sadaka gibi ibadetlere ağırlık vermek tavsiye edilmiştir. Müminler, bu ayda Kur’an-ı Kerim okuyarak ve Allah’ı çokça zikrederek onun rahmetine daha çok yaklaşabilirler. Nafile namazlar, istiğfar ve dualarla Zilkade ayını ihya etmek, bu mübarek ayın faziletlerinden istifade etmenin yollarından biridir.
Zilkade ayında kılınacak namazlar farz değil nafile namazlardır. Bu nafile namazların özellikle gece kılınması tavsiye edilmiştir. Ayrıca Zilkade ayının son gününde kılınacak özel bir namaz vardır. Kuşluk vaktinden sonra iki rekat olarak eda edilir. Her rekatta Fatiha suresinden sonra Kadir suresi okunur. Namaz bitip selam verdikten sonra 11 kere Salavat-ı Şerife getirilir ve 11 defa Fatiha okunur. Sonrasında secdeye varılarak dua edilir.
Zilkade Ayında Oruç Tutmanın Fazileti
İslam’ın mübarek aylarından biri olan Zilkade, Hicri takvimin 11. ayıdır ve haram aylardan biridir. Haram aylar, İslam dininde özel olarak kabul edilen, o ay içinde yapılan ibadetlerin faziletlerinin arttığı, aynı zamanda günah işlemekten daha fazla sakınılması gereken aylar olarak görülür. Bu sebepten Zilkade ayında yapılan ibadetlerin, özellikle oruç tutmanın fazileti büyüktür. Zira Peygamber Efendimiz de (s.a.v) bir hadisinde buyurmuştur ki: “Haram aylarda tutulan bir günün orucu, diğer ayların tümüne denk gelir”
Zilkade Ayı Tesbihleri
Zilkade ayın içinde zikirlerle Allah’ı anmak, kalplere huzur ve sükûnet getirir. Özellikle bu ayda “Subhanallahi ve bihamdihi, subhanallahil azim” tesbihine devam edilmesi tavsiye edilir. Ayrıca her fırsatta istiğfar etmek, Allah’ın adını anmak, Hz. Muhammed Efendimize salatüselam getirmek ve tövbe etmek; duaların kabul olmasına ve günahların bağışlanmasına vesile olur.
Zilkade Ayı ile İlgili Hadisler
Peygamber Efendimiz (s.a.v) haram aylarla ilgili“Her kim herhangi bir haram aydan perşembe, cuma ve cumartesi olmak üzere 3 günü oruçlu geçirirse kendisine (tuttuğu her güne karşılık) 2 sene ibadet sevabı yazılır” diye buyurmuştur. 700 sene ve 900 sene ibadet sevabı yazılacağına dair rivayetler de vardır.
2025 Zilkade Ayı Ne Zaman Başlıyor?
2025 yılında Zilkade ayı, Miladi takvime göre 29 Nisan 2025 Salı günü tarihinde başlayacaktır. Bu mübarek ayı en güzel şekilde karşılayıp ibadetlerle geçirmeye niyet eden Müslümanlar, bu tarihten itibaren Zilkade ayının faziletlerinden istifade edebilirler.
Efendi Derneği Aracılığı ile Su Kuyusu ve Kurban Bağışı Yapmak İçin Bizimle İletişime Geçiniz!