Teheccüd namazı, nafile namazlar arasında yer alır. Gece namazı olarak da bilinen Teheccüd namazı, Peygamber Efendimizin de ümmetlerine kılmalarını tavsiye ettiği bir namazdır.
En faziletli namazlardan biri olan Teheccüd namazı ile ilgili pek çok hadis bulunmaktadır. Teheccüd namazı nedir, ne zaman kılınır ve kaç rekâttan oluşur sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
Teheccüd Nedir?
Teheccüd kelimesinin sözlük anlamı, uykudan güçlükle uyanmak olarak açıklanmaktadır. Uyunmak anlamına da gelen Teheccüd kelimesi, dini olarak ise; gece kılınan namaz olarak açıklanmaktadır.
Yatsı namazı ile fecr vakti arasında bulunan sürede, kişinin uyuması ve kalktıktan sonra kılmış olduğu nafile namazına Teheccüd namazı adı verilmektedir.
Teheccüd (Gece) Namazı Nedir?
İsra Suresi’nin 79. Ayetinde de Teheccüd kelimesi açıkça geçmektedir. Surede geçen anlamı, “Teheccüd namazı kıl” şeklinde yorumlanır. Geceleri kılınan Teheccüd namazı, vitr ve teravih namazlarından farklılık göstermektedir.
Teheccüd namazının en önemli farkı ise; kılındığı zaman aralığıdır. Yatsı ile fecr vakti arasındaki sürede uyunması ve uyandıktan sonra Teheccüd namazının kılınması gerekmektedir.
Teheccüd (Gece) Namazına Nasıl Niyet Edilir?
Teheccüd yani gece namazına niyet etmek için, “Niyet ettim Allah rızası için Teheccüd namazını kılmaya” denilmesi gerekmektedir. Niyet ettikten sonra, Teheccüd namazını kılmaya hemen başlanır.
Teheccüd Namazı Kaç Rekat Kılınır?
Teheccüd namazı en az 2 rekat olmalıdır. Ancak 8 rekata kadar da kılınabileceği bilinmektedir. Teheccüd namazının, çift sayılarda olacak şekilde rekatlar ile kılınması tavsiye edilmektedir. Ancak nafile bir namaz olduğu için, kişinin daha fazla sayıda rekâtta da Teheccüd namazı kılabileceği bilinmektedir.
Teheccüd Namazı Nasıl Kılınır?
Yatsı zamanı ve fecr arasında uyuduktan sonra tekrar uyanan kişi, Teheccüd namazını dilediği rekatta kılabilir. İki ile sekiz rekat arası kılınması önerilmektedir. Teheccüd namazı kılmak için, abdest alınmalı ve ardından namaz için niyet edilmelidir.
“Niyet ettim Allah rızası için Teheccüd namazını kılmaya” dedikten sonra namaza durulur. Teheccüd namazının ilk rekatında Subhaneke okunur. Euzü Besmele çekildikten sonra, Fatiha suresi ile devam edilir. Zammı sure veya farklı bir ayet de okunabilir.
Teheccüd namazının ikinci rekatında ise; Besmele ile başlanarak, Fatiha suresi okunur. Zammı sure okunduğunda sonra, teşehhüd için oturularak namaza devam edilir.
Teheccüd namazı, dört rekat olarak kılınacak ise oturduktan sonra, Tahiyyat ve Salli ile Barik dualarının okunması gerekmektedir. Ardından Allahuekber denilerek, kıyama kalkılır. Üçüncü rekatta ise; yine Subhaneke duası okunur. Euzü Besmele çekilerek, tekrar Fatiha suresi ve zammı sure okunur.
Teheccüd namazının dördüncü rekatına kalkıldığında, tekrar Besmele çekilir ve Fatiha suresi ile birlikte zammı sure okunur. Dördüncü rekatın son oturuşunda ise; Tahiyyat ve Salli, Barik, Rabbena duaları okunur. Dördüncü rekatta, son oturuşta selam verilerek namaz tamamlanır.
Teheccüd Namazı Ne Zaman Kılınır?
Gece namazının kılınması için belirlenmiş olan süre, yatsı ile fecr vakti arasıdır. Müslüman kişinin, bu süre içerisinde uyuyup uyanması gerekmektedir. Yatsı namazının kılınmasının ardından, kişinin uyuması ve gece kalkması durumunda da Teheccüd namazı kılabilmesi mümkündür. Bu aşamada bilinmesi gereken en önemli konu ise; uyuyup uyanmadan kişinin Teheccüd namazı kılıp kılamayacağıdır.
Kişi uyumadan da gece namazı kılabilir. Ancak bu Teheccüd namazı olmaz. Sadece nafile namaz olarak kabul edilmektedir. Teheccüd namazı, yatsı namazından sonra imsak vaktine kadar kılınabilir.
Teheccüd Namazının Faziletleri Nelerdir?
Teheccüd(gece) namazının pek çok fazileti vardır. Pek çok ayette ve hadiste Teheccüd namazından bahsedilmektedir. Teheccüd namazı ile ilgili El-İsra suresinin 79. Ayetinde şu şekilde bahsedilmektedir:
“Gecenin bir vaktinde kalkıp kendine mahsus nafile bir ibadet olarak da namaz kıl ki, Rabbin seni övülmüş bir makama yükseltsin.”
Yine El-Tür suresinin 49. Ayetinde de “Gecenin bir kısmında ve yıldızlar çekildiğinde de o’nu tesbih et.” Şeklinde Teheccüd namazının fazileti üzerinde durulmaktadır.
Kaf suresinin 39 ve 40. Ayetlerinde Teheccüd(gece) namazının faziletleri şu şekilde belirtilmektedir;
“Resulüm! Sen onların söylediklerini sabırla karşıla; güneş doğmadan ve batmadan önce Rabbini övgü ve tesbih ile an. Gecenin bir kısmında ve secdelerin ardından da o’nu yücelterek an”
Teheccüd namazı ile ilgili pek çok hadis-i şerif de bulunmaktadır. Peygamber Efendimiz, Teheccüd namazının farz olan namazlar dışında da mutlaka kılınması gerektiğine işaret etmiştir.
Allah’ın vermiş olduğu nimetlere karşılık, Müslümanların şükretmesinin bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Hem kabir, hem de Cehennem azabına karşı bir zırh olarak Teheccüd namazı gösterilmektedir. Geceleri kılınan Teheccüd namazı, Müslümanların maneviyatının yükselmesini sağlarken, ruhen kişinin şifalanmasına bir vesiledir.
Kurban Bağışı ve Su Kuyusu Bağışlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.