Şükür namazı, nafile bir namazdır. Şükür namazı, Allah’a şükretmek için kılınmaktadır. Müslümanlar bir şerden kurtulduklarında veya başlarına hayırlı bir olay geldiğinde, Allah’a şükretmek ve sığınmak için şükür namazı kılmaktadırlar.
Sadece hayırlı olayların değil, şerrin de Allah’tan geldiğine inanan Müslümanlar, Allah’a sığınmak için şükür namazı kılarlar. İslam dini içerisinde çok önemli bir yere sahip olan şükür namazı, hemen tüm Müslüman olan kişiler arasında oldukça yaygındır.
Müslümanların düzenli olarak şükür namazı kılmayı tercih etmeleri, namazın önemini bir kez daha göstermektedir. Yaşamdaki nimetler ve bereketin artması ve bunlar için Allah’a minnet etmeyi göstermek için, şükür namazı kılınmaktadır. Şükür namazı nasıl kılınır ve şükür namazı ile ilgili merak edilen en önemli bilgileri sizler için derledik.
Şükür Namazı Ne Zaman Kılınır?
Şükür namazı ne zaman kılınır sorusu, pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Şükür namazı kılmak isteyen kişiler için belirli bir zaman şartı bulunmamaktadır. Nafile bir ibadet olarak sayılan şükür namazı için kişi, dilediği zaman namaz kılabilmektedir.
Şükür Namazı Nasıl Kılınır?
Şükür namazı, kişinin istediği vakit ve dilediği sıklıkta kılabileceği namazlardandır. 2 rekat şükür namazı nasıl kılınır sorusunu şu şekilde açıklayabiliriz:
1.rekat
- Şükür namazının ilk rekatında “Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Şükür namazı kılamaya” diyerek, namaza niyet edilir.
- “Allahu Ekber” diyerek tekbir getirildikten sonra, Sübhaneke duası okunur.
- Euzü-besmele çekildikten sonra Fatiha Suresi okunur.
- Kur’an-o Kerimden zammı sure okunur.
- Rüku’ya ve sonrasında secdeye gidilir.
- rekat için tekrar ayağa kalkılır ve kıyama durulur.
2.rekat
- rekata Besmele çekilerek başlanır.
- Fatiha Suresi ve Kur’an-ı Kerim’den bir sure okunur.
- Rüku’ya ve sonrasında secdeye gidilir.
- Tahiyyat’a oturulduktan sonra sırası ile Ettahiyyatu, Allahumme Salli, Allahumme Barik ve Rabbena duaları okunur.
- “Es selamu aleyküm ve rahmet’ullah” dedikten sonra ilk önce sağa selam verilir. Tekrar “Es selamu aleyküm ve rahmet’ullah” denilerek sola selam verilir. Namaz tamamlanır.
Şükür Namazı Kaç Rekat?
Şükür namazı kaç rekat sorusunu kısaca açıklamak isteriz. Şükür namazı iki rekattır. Şükür namazı kılmak, sünnet olarak kabul edilmektedir. Diğer nafile namazlarında olduğu gibi şükür namazında da iki rekat kılınması sünnet olarak kabul görmektedir.
Şükür Namazının Önemi Nedir?
Şükür namazı, Allah’a olan şükranlarımızı ve hoşnutluğumuzu ifade etmek için kullanan nafile namazlardan biridir. Müslümanların Allah’a olan minnet ve şükür duygularını sunmak için kıldığı namaza, şükür namazı adı verilmektedir.
Müslümanlar, herhangi bir sebebe bağlı olmadan, dünyada verilen nimetler için de diledikleri zaman şükür namazı kılarak, Allah’a olan şükranlarını iletirler. Şükür namazı, en önemli ibadetlerden biri olarak gösterilmektedir. Özellikle Peygamber efendimizin hadislerinde de sıklıkla şükür namazına yer verdiği görülmektedir.
Müslümanlar için bir sünnet olarak kabul edilen şükür namazı, kişinin Allah’ın rızasını kazanmak ve günahlarından kurtulmasına aracılık etmek için bir vesiledir. Müslümanların Allah’a daha yakın olmaları için şükür namazı üzerinde önemle durmaları gerektiği bilinmektedir.
Müslümanların hayatları ile ilgili şükür duygusunu daha sık hatırlamaları ve Allah’a olan minnettarlıklarını iletmeleri için, 2 rekat şükür namazı kılmaları gerekmektedir. Şükür namazı duası okunarak, Allah’a olan teşekkür ve şükranlar iletilir. Şükür namazının faziletleri oldukça yüksektir.
Kişi sadece duası kabul olduğunda değil, istediği zaman Allah’ın verdiği nimetlere şükretmek için de şükür namazı kılabilmektedir. Allah’ın verdiği nimetlere şükretmek, Allah’a teşekkür etmek ve musibetlerden korunmak için şükür namazı kılınmalıdır. Şükür namazı kılmak için belirli bir zaman dilimi şart olarak gösterilmemektedir. Kişi içinden geldiği zaman ve dilediği vakit şükür namazı kılabilir.
Kurban Kestikten Sonra Şükür Namazı Kılınır mı?
Kurban ibadeti, Müslümanlar için farz olan ibadetlerden biridir. Kurban kesen kişi ibadetin sonrasında Allah’a şükretmek için dilerse kurban şükür namazı kılabilmektedir. Kurban şükür namazı nasıl kılınır sorusunu, kısaca yanıtlamak isteriz.
Kurban için şükür namazı kılınması için belirli bir şart bulunmamaktadır. Kurban kesildikten sonra kişinin şükür namazı kılması zorunluluğu da bulunmamaktadır. Kişi kurban ibadetinden sonra isterse dilediği vakit, şükür namazı kılabilmektedir. İki rekat olan şükür namazını kişi herhangi bir sebebe bağlı olmadan da kılabilmektedir.
Kurban Bağışı ve Su Kuyusu Bağışlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.