İslam dininde, müstakil bir sınav duası şeklinde özel olarak belirlenmiş bir dua bulunmamakla birlikte; Müslümanlar, başarı elde etmek, engelleri aşmak ve zorluklarda kolaylık dilemek için birçok dua okunmaktadır. Bunlar arasında en çok tercih ve tavsiye edilenler şunlardır:
“Rabbişrahli sadri ve yessirli emri. Vahlul ukdeten min lisani yefkahu kavli”
(Rabbim! Gönlüme ferahlık ver, işimi kolaylaştır, dilimdeki tutukluğu çöz ki sözümü anlasınlar)
Müslümanlar, Hz. Musa’nın (a.s.) sözleri olan bu ayetlerle Allah’ın rahmetine sığınarak her türlü engeli aşmak ve hayırlı neticelere ulaşmak için sıklıkla okumuştur. Bu dua özellikle sınava girip o sınavdan başarıyla geçmeyi isteyen talebeler tarafından da sıklıkla okunur.
Bunun yanı sıra, Hz. Yusuf’un(a.s.):
“Rabbi edhılni müdhale sıdkin ve ahricni muhrace sıdkın vec'al li min ledünke sultanen nasira” (Ya Rabbi! Beni doğru bir girişle girdir, doğru bir çıkışla çıkar ve katından bana yardım edici bir kuvvet ver)
duası geçmişten bugüne, zor görevlerde muvaffakiyet ve ilahi yardım arayanlar tarafından tercih edilmiştir. Sınavlar da dahil her türlü işe başlarken ve bitirirken Allah’tan yardım dilemek için okunur. Bu dua, bir imtihana girerken başarıyla başlamayı, hayırlı bir şekilde tamamlamayı talep eder.
“Rabbişrahli sadri ve yessirli emri. Vahlul ukdeten min lisani yefkahu kavli”
(Rabbim! Gönlüme ferahlık ver, işimi kolaylaştır, dilimdeki tutukluğu çöz ki sözümü anlasınlar)
“Rabbi edhılni müdhale sıdkin ve ahricni muhrace sıdkın vec'al li min ledünke sultanen nasira
(Ya Rabbi! Beni doğru bir girişle girdir, doğru bir çıkışla çıkar ve katından bana yardım edici bir kuvvet ver)
“Allahümmenfa’ni bima allemteni ve allimni ma yenfeunî verzugni ilmen tenfeuni bihi.”
(Allah’ım! Bana öğrettiğin şeyleri hakkımda faydalı eyle, bana fayda verecek şeyleri öğret, beni, bana fayda verecek ilim ile nasiplendir.)
Bunların yanı sıra Peygamber Efendimize sıklıkla salavat getirmek, besmeleyle başlamak sınava girecek talebeler için hayırlara vesile olabilir.
نٓ وَالْقَلَمِ وَمَا يَسْطُرُونَۙ () مَٓا اَنْتَ بِنِعْمَةِ رَبِّكَ بِمَجْنُونٍۚ ()) وَاِنَّ لَكَ لَاَجْرًا غَيْرَ مَمْنُونٍۚ () وَاِنَّكَ لَعَلٰى خُلُقٍ عَظ۪يمٍ ()فَسَتُبْصِرُ وَيُبْصِرُونَۙ () بِاَيِّكُمُ الْمَفْتُونُ () اِنَّ رَبَّكَ هُوَ اَعْلَمُ بِمَنْ ضَلَّ عَنْ سَب۪يلِه۪ۖ وَهُوَ اَعْلَمُ بِالْمُهْتَد۪ينَ () فَلَا تُطِعِ الْمُكَذِّب۪ينَ () وَدُّوا لَوْ تُدْهِنُ فَيُدْهِنُونَ () وَلَا تُطِعْ كُلَّ حَلَّافٍ مَه۪ينٍۙ () هَمَّازٍ مَشَّٓاءٍ بِنَم۪يمٍۙ () مَنَّاعٍ لِلْخَيْرِ مُعْتَدٍ اَث۪يمٍۙ () عُتُلٍّ بَعْدَ ذٰلِكَ زَن۪يمٍۙ () اَنْ كَانَ ذَا مَالٍ وَبَن۪ينَۜ () اِذَا تُتْلٰى عَلَيْهِ اٰيَاتُنَا قَالَ اَسَاط۪يرُ الْاَوَّل۪ينَ () سَنَسِمُهُ عَلَى الْخُرْطُومِ () اِنَّا بَلَوْنَاهُمْ كَمَا بَلَوْنَٓا اَصْحَابَ الْجَنَّةِۚ اِذْ اَقْسَمُوا لَيَصْرِمُنَّهَا مُصْبِح۪ينَۙ () وَلَا يَسْتَثْنُونَ () فَطَافَ عَلَيْهَا طَٓائِفٌ مِنْ رَبِّكَ وَهُمْ نَٓائِمُونَ () فَاَصْبَحَتْ كَالصَّر۪يمِ () فَتَنَادَوْا مُصْبِح۪ينَۙ () اَنِ اغْدُوا عَلٰى حَرْثِكُمْ اِنْ كُنْتُمْ صَارِم۪ينَ () فَانْطَلَقُوا وَهُمْ يَتَخَافَتُونَۙ () اَنْ لَا يَدْخُلَنَّهَا الْيَوْمَ عَلَيْكُمْ مِسْك۪ينٌ () وَغَدَوْا عَلٰى حَرْدٍ قَادِر۪ينَ () فَلَمَّا رَاَوْهَا قَالُٓوا اِنَّا لَضَٓالُّونَۙ () بَلْ نَحْنُ مَحْرُومُونَ () قَالَ اَوْسَطُهُمْ اَلَمْ اَقُلْ لَكُمْ لَوْلَا تُسَبِّحُونَ () قَالُوا سُبْحَانَ رَبِّنَٓا اِنَّا كُنَّا ظَالِم۪ينَ () فَاَقْبَلَ بَعْضُهُمْ عَلٰى بَعْضٍ يَتَلَاوَمُونَ () قَالُوا يَا وَيْلَنَٓا اِنَّا كُنَّا طَاغ۪ينَ () عَسٰى رَبُّنَٓا اَنْ يُبْدِلَنَا خَيْرًا مِنْهَٓا اِنَّٓا اِلٰى رَبِّنَا رَاغِبُونَ () كَذٰلِكَ الْعَذَابُۜ وَلَعَذَابُ الْاٰخِرَةِ اَكْبَرُۢ لَوْ كَانُوا يَعْلَمُونَ۟ () اِنَّ لِلْمُتَّق۪ينَ عِنْدَ رَبِّهِمْ جَنَّاتِ النَّع۪يمِ () اَفَنَجْعَلُ الْمُسْلِم۪ينَ كَالْمُجْرِم۪ينَۜ () مَا لَكُمْ۠ كَيْفَ تَحْكُمُونَۚ () اَمْ لَكُمْ كِتَابٌ ف۪يهِ تَدْرُسُونَۙ () اِنَّ لَكُمْ ف۪يهِ لَمَا تَخَيَّرُونَۚ () اَمْ لَكُمْ اَيْمَانٌ عَلَيْنَا بَالِغَةٌ اِلٰى يَوْمِ الْقِيٰمَةِۙ اِنَّ لَكُمْ لَمَا تَحْكُمُونَۚ () سَلْهُمْ اَيُّهُمْ بِذٰلِكَ زَع۪يمٌۚۛ () اَمْ لَهُمْ شُرَكَٓاءُۚۛ فَلْيَأْتُوا بِشُرَكَٓائِهِمْ اِنْ كَانُوا صَادِق۪ينَ () يَوْمَ يُكْشَفُ عَنْ سَاقٍ وَيُدْعَوْنَ اِلَى السُّجُودِ فَلَا يَسْتَط۪يعُونَۙ () خَاشِعَةً اَبْصَارُهُمْ تَرْهَقُهُمْ ذِلَّةٌۜ وَقَدْ كَانُوا يُدْعَوْنَ اِلَى السُّجُودِ وَهُمْ سَالِمُونَ () فَذَرْن۪ي وَمَنْ يُكَذِّبُ بِهٰذَا الْحَد۪يثِۜ سَنَسْتَدْرِجُهُمْ مِنْ حَيْثُ لَا يَعْلَمُونَۙ () وَاُمْل۪ي لَهُمْۜ اِنَّ كَيْد۪ي مَت۪ينٌ () اَمْ تَسْـَٔلُهُمْ اَجْرًا فَهُمْ مِنْ مَغْرَمٍ مُثْقَلُونَۚ () اَمْ عِنْدَهُمُ الْغَيْبُ فَهُمْ يَكْتُبُونَ () فَاصْبِرْ لِحُكْمِ رَبِّكَ وَلَا تَكُنْ كَصَاحِبِ الْحُوتِۢ اِذْ نَادٰى وَهُوَ مَكْظُومٌۜ () لَوْلَٓا اَنْ تَدَارَكَهُ نِعْمَةٌ مِنْ رَبِّه۪ لَنُبِذَ بِالْعَرَٓاءِ وَهُوَ مَذْمُومٌ () فَاجْتَبٰيهُ رَبُّهُ فَجَعَلَهُ مِنَ الصَّالِح۪ينَ () وَاِنْ يَكَادُ الَّذ۪ينَ كَفَرُوا لَيُزْلِقُونَكَ بِاَبْصَارِهِمْ لَمَّا سَمِعُوا الذِّكْرَ وَيَقُولُونَ اِنَّهُ لَمَجْنُونٌۢ () وَمَا هُوَ اِلَّا ذِكْرٌ لِلْعَالَم۪ينَ ()
Salavat şu şekilde getirilir:
“Allahümme salli alâ Muhammed’in ve ala ali Muhammedin, kema salleyte ala İbrahime ve ala ali İbrahim, inneke hamidun mecid." şeklindedir.
Salavatın en kısa şekilde çekilebilecek hali ise:
”Allahümme salli ala Muhammed ve ala ali Muhammed.” şeklinde söylenir.
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ ، وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ ، كَمَا صَلَّيْتَ عَلَى إِبْرَاهِيمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيمَ إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِي اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ ، وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
“Allah’m! Muhammed'e ve Muhammed'in ümmetine rahmet eyle; şerefini yücelt. İbrahim'e ve İbrahim'in ümmetine rahmet ettiğin gibi. Şüphesiz övülmeye layık yalnız sensin, şan ve şeref sahibi de sensin.”
(Allahümme salli ala Muhammed’in ve ala ali Muhammedin, kema salleyte ala İbrahime ve ala ali İbrahim, inneke hamidun mecid.)
“Allah’ım, Efendimiz, büyüğümüz Muhammed’e, salatu selam eyle.”
(Allahümme salli ala Muhammed ve ala ali Muhammed.)
Efendi Derneği Aracılığı ile Su Kuyusu ve Kurban Bağışı Yapmak İçin Bizimle İletişime Geçiniz!