Kurban

Kurban Keserken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kurban Keserken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kurban Bayramı, her yıl Müslümanların yerine getirmekle yükümlü olduğu bir ibadet şeklidir. Kurban kesmeye uygun olan Müslümanlarca Hicri Takvim’in 10. Zilhicce gününden başlayarak yerine getirilir.

Dünya zerinde çok sayıda Müslüman tarafından yerine getirilmekte olan kurban ibadeti, için dikkat edilmesi gerekenler bir takım belli başlı hususlar bulunmaktadır. En önemlisi de “Kurban keserken nelere dikkat edilmeli?” sorusudur.

Bu konuda dini yetkiye sahip olan Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlı tarafından verilen bilgiye göre; kurban keserken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar şunlardır;

  • Kurban edilecek hayvanın yemek ve nefes borusu olmak üzere iki atar damarının bir tanesinin kesilmesine dikkat edilmelidir.
  • Kurbanlığın canı tamamen çıkmadan başı gövdesinden ayrılmamalıdır.
  • Kurban kesme esnasında hayvana hiçbir şekilde acı çektirilmemelidir. Eziyetsiz olacak şekilde, kurbanın kesilmesine özen gösterilmelidir.
  • Kurbanlık, bu işin erbabı kişiler tarafından kesilmelidir.
  • Kesim işlemi esnasında çevreyi kirletmeyecek bir tedbir alınmalıdır.
  • Kurban kesilen alanda diğer kurbanların birbirini görmeyecek şekilde kesilmesine dikkat edilmelidir.

Kimler Kurban Kesmekle Yükümlüdür?

Kimler Kurban Kesmekle Yükümlüdür?

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından açıklanmış resmi yazıya göre; Müslümanların temel yaşam ihtiyaçlarını çıktıktan ve yıllık borç miktarını çıktıktan sonra cebinde 80,18 gram altın ya da altın parası tutarında paraya sahip olanların kurban kesmesi gerekmektedir.

Borçlunun Kurban Kesmesi Gerekir Mi?

Borçlunun kurban kesmesi, geçimi için gerekli olan zorunlu ihtiyaçları çıkarıldığında dinen belirlenmiş olan nisap miktarına sahipse kurban kesmesi gerekir.

Kredi Kartıyla Kurban Satın Almak Caiz Midir?

Din İşleri Yüksek Kurulu, kurban ibadeti ile ilgili olarak yapmış olduğu açıklama ile kurban bedelinin kredi kartıyla ödenmesi hususunda kurbanın sağlığına olumsuz etki etmez.

 Bu şekilde ödeme yapıldığında kredi kartı borcunu zaman geçirmeden ödemek önemlidir.  Ödemenin faize düşmesi anlamında ise titiz davranılması bu ibadeti yapmak isteyenler için elzemdir.

Taksitle Kurban Alınabilir Mi?

Kurban ibadeti kişilerin mülkiyetinde bulunan kurbanlıklar ile yerine getirilebilir. Kurbanlık hayvanı için mülkiyet ise kendi yetiştirdiği hayvan, miras yolu ile hibe yolu ile ya da taksitlendirme yolu ile sağlanabilmektedir.

Bu şekilde mali imkân aracılığı ile kurbanlık alma durumuna sahip olanlar, aldığı  hayvanı kurban edebilir.

Kadınlar Kurban Kesebilir Mi?

Hayvan kesecek kimselerde bulunması gereken bir takım şartlar bulunur. Bunların içinde de erkeklerin ya da bayanların kesip kesmeyeceği hususlardır.

Hayvanı kesecek kimsenin, en başta akli açıdan sağlıklı bir birey olması büyük önem taşır. Bu hususta müslüman kişilerin ergenlik çağına gelmiş olması büyük önem taşır.

Kurban ibadetini yerine getirecek olan müslümanların kadın ya da erkek olması hiç ark etmez. Kısacası sorumuzu yanıtlamak gerekirse Kadınlar kurban kesebilir diyebiliriz.

Kurban Keserken Abdestli Olmak Şart Mıdır?

Kurban keserken kişilerin abdestli olmasında herhangi bir şart bulunmamaktadır. Ancak bu ibadeti yerine getirmek isteyenlerin abdestli bulunması, yapılan şükür ve Allah’a teslimiyetin çok daha iyi olması anlamında tavsiye edilir.

Kurban Kesim Vakti Ne Zaman Başlar ve Biter?

Kurban Kesim Vakti Ne Zaman Başlar ve Biter?

Kurban Bayramı için geçerli kılınmış olan vakit aralığı, Hicrî takvimin 10. Zilhicce gününe denk gelen süreçte başlar ve 4 gün boyunca devam eder.

Kurban ibadetinin başlaması ise Hanefilere göre bayram namazının okunması ile başlar. Son bulma zamanı ise Hanefilik mezhebine göre jurban bayramının 3. günü akşamına kadar sınırlıdır.

Şafiilere bakıldığında ise aynı zamanda başlayan süreç, bayramın son günü olan 4. gününün gün batımı le son bulur.

Kurban Keserken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Din İşleri Yüksek Kurulu arafından konuyla ilgili yapılmış olan açkılmalar göre , kurban keserken dikkat edilmesi gereken başlıca noktalar şu şekilde sıralanmaktadır.

İslam dininin emrettiği şekilde bir kurban ibadetini yerine getirmek için en başta hayvana ait yemek ve soluk boruları kesilirken diğer bir yandan da iki atar damardan en az biri kesilmelidir.

 Kesim işlemi esnasında hayvanın omuriliğinin kesilmesi söz konusu olduğunda  mekruh bir durum ortaya çıkmaktadır. Bu şekilde mekruh bir olay meydana geldiğinde ise etlik kesimle arasında hiçbir fark oluşmamakta kurban ibadeti olmaktan çıkmaktadır.

Hayvanın kesilmesinin ardından can vermesi beklenmelidir. Ardından başı gövdeden ayrılmalıdır.

Kurbanlık hiçbir şekilde acıya marul bırakılmadan kesim işlemi son bulmalıdır.

Kurbanlık hayvanalr birbirini görmeden ivedilikle işin erbabplarındca kesilmelidir.

Ehl-i Kitap Olmayan Kişinin Kestiği Kurban Helal Midir?

Kurban kesme ibadeti, Müslümanlar tarafından yerine getirilir. Aynı zamanda  ehl-i kitaptan olmayan kişilerin kesmiş olduğu kurbanlara ait etlerin yenilmesi dinen caiz değildir.

Kurban Eti Nasıl Değerlendirilmelidir?

Dinimizde kurban etinin değerlendirilmesi, kurban etinin üçe bölünerek pay edilmesi uygun görülmüştür. Üçte birinin özellikle  kurban kesmeyen kişilere dağıtılması tavsiye edilmektedir. Kalan bir bölümü yakın akraba ve çevre ile yenilerek tüketilmelidir. Kalan son üçte birlik bölüm ise ev halkının kendine saklaması şeklinde pay edilmesi en uygunudur. Kişiler tamamen kesilen eti, Kurban Bağışı şeklinde bir tek yere de verebilmektedir. Bazen bir kurban ücretini göndererek farklı coğrafyadaki yoksullara yine bağış şeklinde ileterek boğazlarından et geçmesine olanak sağlayabilmektedirler.

Kurban Derisi Nasıl Değerlendirilmelidir?

Kurbanlık hayvan derisi,  kurban sahipleri tarafından farklı biçimlerde değerlendirilebilmektedir. Bazen kişilsel kullanıma uygun bulunurken bazende bu alanda çalışan farklı dernek yada vakıflara bağışlanabilmektedir.

Kulağı Kesik veya Delinmiş Hayvanlar Kurban Olur Mu?

Kulağı Kesik veya Delinmiş Hayvanlar Kurban Olur Mu?

Kurban edilecek hayvanın, diğer hayvanlardan farklı olarak her türlü parçasının ve organının noksansız olması tavsiye edilmiştir. İnsanlar açısından bakıldığında da bir kusur ifade etmeyecek durumlara sahip olan hayvanlar tercih edilmektedir. Özellikle bu konuya kaynak olarak; Peygamber Efendimizin (S.A.V) tavsiye ettiği şekilde “kurbanlığın göz ve kulağına dikkat edilmesi, kulakta kesiklik, burunda kesiklik, boynuzda kırılma gibi durumların olmaması istenmektedir.”

Kurbanlık Hayvanı Elektrik veya Narkozla Bayıltarak Kesmek Caiz Midir?

Peygamber Efendimiz (s.a.v), tarafından sunulan bir çok öneri ve tavsiye rehberliğinde  Müslümanlar, bilindik yöntemleri kullanarak yerine getirmelidir. Kesime balamadan önce, nazikçe davranılarak klasik tekniklere başvurarak sağlanmalıdır.

Özellikle şok ya da narkoz gibi yenilikçi yöntemler ile kurbanlık hayvan bayıltılabilir ancak bununda kendi içinde gereklilikleir mevcuttur. Örneğin bu yöntemler kullanıldığında hayvanın ölüp çlmediğinden emin olmak şarttır. Şayet elektrik şoku verilerek ölümüne sebebbiyet verilen hayvanın kurban edilmedi cazi değildir. Eti yenilmez.

Satın Alınan Kurbanlığın Ölmesi Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Çok nadir karşılaşılan bir durum olarak kurbanlık olarak satın alınan hayvanın ölümü neticesinde dinimiz, İslamın usullerini öne sürüyor. Kurbanlık sahiplerinin durumları iyi ve zengin gruba giriyorsa yeniden kurbanlık alımı tavsiye eilmketedir. Ancak maddi açıdan kurban almasına uygun bir durum  söz konusu değilse durumu olmayan kişler yeniden kurban almak durumunda değildir.

Gebe Hayvanın Kurban Edilmesi Caiz Midir?

Gebelik dönemindeki bir hayvanın kurban ibadeti için bilerek kullanılması hiç de uygun değildir. Ancak bir gebe hayvanın kurban edilmesi ise kurban ibadeti yerine getirilmiş sayılır.

Vekalet Yoluyla Kurban Kesilir Mi?

Vekalet yoluyla kurban kesilip kesilemeyeceğine dair hükümle raçıkça belirtilmiştir. Kurban ibadeti de vekalet verilerk kolayca yerine getiirlebilmektedir.Mal üzerindne yapılan bu ibadet türünde  vekalet hiçbir sorun teşkil etmemektedir.

Kurban ibadetini bu şekilde yerine getirmek isteyenler, vekil olarak tayin edeceği kişiyi ya da herhangi bir kurum hakkında önceden bilgi edinmek zorundaıdr. Kurban ibadetini yerine getirebilme anlamında vekil olmaya aday kurum ya da kişiler üzerinden  vekalet yolu ile Kurban Bağışı yerine getirilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir