Kurban ve Ramazan Bayramı Namazları, her yıl belli zamanlarda kılınan Müslümanlar için önemli ibadetlerdir.
Müslüman alemi için aynı zamanda birlik olmayı ifade eder. Ramazan ayının son bulmasının ardından hemen ertesi günü kılınan bir namaz bayramı varken. Bu namaz tam olarak şafak vaktinde kılınır. Kurban Bayram Namazı da belirlenmiş tarihler içerisinde benzer şekilde şafak zamanında kılınır.
Bayram namazı nasıl kılınır ve kimler bayram namazı kılmaya uygundur. Bayram namazları, ergenlik çağına ulaşan ve akli dengesi yerinde olan sağlıklı Müslümanlara düşen bir ibadettir.
Hanefi mezhebine göre Müslümanların hepsi Bayram Namazını kılması vaciptir. Ancak şafi mezhebi için bu durum sünnet olarak kabul edilir.
Ramazan ve Kurban Bayramı senede birer defa kılınır. Toplamda Müslümanların her yıl kılması için 2 bayram namazı bulunur.
Bayram Namazı kılmanın amacı ise Allah’a şükretmektir. Şükür ibadeti olarak bilinir. Hem oruç tutabilmenin hem de Kurban Bayramı’na erişebilmenin şevki ile Müslümanlar Bayram Namazı ile Allah’a şükrederler.
İnternet üzerinden yapılan en sık sorgulamalar arasında Bayram Namazı kaç rekattır ve nasıl kılınır? Ve bunların yanı sıra Bayram Namazına nasıl niyet edilir? Bayram Namazının diğer namazlardan farkı nedir? Şeklinde olmaktadır. Bir çok kişi diğer yandan camiye gitmek istemedikleri için Bayram Namazı evde kılınır mı? Tarzında soruların cevaplarını aramaktadır.
Bu popüler sorgulamalara tek tek yanıt vermek gerekirse;
Bayram Namazı Kaç Rekat?
Bayram Namazının rekat sayısı ikidir. Vacip olan bayram namazı 2 rekatlık kolay aşamalara sahiptir. Bayram namazı şu şekilde kılınır.
Bayram namazına başlamadan her Müslüman önce niyet etmelidir.
Bu niyet ise tam anlamı ile “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Ramazan/Bayram namazını kılmaya, uydum hazır olan imama.” Şeklindedir.
Akabinde namaza başlanmış bulunulur. Artık bu süreçte ilk rekat için yapılması gerekenlere geçilir.
Bayram Namazı 1. Rekat Kılınışı
- İlk olarak cemaat sessiz bir biçimde, İmamda sesli bir biçimde “Allahuekber” diyerek iftitah tekbiri getirir. Bu süreçte tekbirin hemen ardından eller bağlanmalıdır.
- Herkes içinden “Subhaneke” duasını okur. Bunun ardından ise imamla birlikte yapılması gereken tekbirlere geçilir.
- Diğer bir aşama olarak “Allahuekber” denilir ve aynı anda eller kulak hizasına getirilir. 1. tekbir alınırken ise eller bağlanmaz, aşağıya salınır.
- “Allahuekber” denilerek eller kulak hizasına kaldırılır ve 2. tekbir alınır. Daha sonra eller bağlanmaz, aşağıya salınır.
- “Allahuekber” denilir ve yine her iki el kulak hizasına getirilir. 3. tekbir alınır bu tekbirle eller yeniden bağlanır.
- İmam tarafından sessiz olarak “Euzu-Besmele” çekilir, ardından ise sesli olacak şekilde “Fatiha Suresi”okunmaya başlar. Bu aşamada tüm cemaat sessizce dinler. Ardından ise rüku ve secdeye gidilir.
Bayram Namazı 2. Rekat Kılınışı
- Önce imam sessiz olarak “Euzu-Besmele” ile başlar. Ardından sesli olacak biçimde “Fatiha Suresi” ve bir “Zammı Sure” okur.
- Bu aşamaya gelindiğinde “Allahuekber” denir. Aynı anda da ellerin her iksisi kulak arkasına getirilir ve 1. tekbir alınır. Bu işlemin sonunda artık eller kulaktan iner ve bağlanmaz doğrudan aşağıya salınır.
- Yeni bir “Allahuekber” denilmesinin ardından her iki el de kulak hizasına yeniden getirilir ve 2. tekbir alınır. Ardından artık eller bağlanmadan salınır.
- Yeniden “Allahuekber” söylenmesinin ardından aynı anda eller kulak hizasına kaldırılır ve 3. tekbir de denmiş olur. Eller bu kezde bağlanmak yerine salınır.
- Son kez “Allahuekber” söylenerek gerekli olan 4. tekbir getirilir bu defa ise eller kaldırılmaz. Tekbir sonrasında direkt rükuya gidilir.
- Cemaat bu aşamaya gelindiğinde Rüku ve secde yapıldıktan hemen sonra oturur. Oturma esnasında ise Tahiyyat, Salli-Barik ve Rabbena duaları arka arkaya okunur. Okunan duaların hemen ardından ise “Esselamu aleyküm ve rahmetullah” söylenerek; önce sağa sonra tekrar “Esselamu aleyküm ve rahmetullah” söylenerek sola doğru selamlar verilir.
- Selamların verilmesinin ardından artık tüm cemaat eşliğinde sesli olarak; 3 kez olacak biçimde teşrik tekbiri söylenir. Son aşama olarak da artık hutbe dinlenmeye ballanır ve bu şekilde Bayram Namazı bitmiş olur.
Yukarıdaki basamakları harfiyen yerine getiren herkes “Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Öğrenmiş demektir.
Bayram Namazına Nasıl Niyet Edilir?
Ramazan Bayramı Namazına niyet etmek şu şekilde yapılır;
“Niyet ettim niyet eyledim Allah’ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazını kılmaya, uydum hazır olan imama.”
Kurban Bayramı Namazına niyet etmek şu şekilde yapılır;
“Niyet ettim, niyet eyledim Allah’ım senin rızan için Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum hazır olan imama.” Olarak en güzel haliyle yapılabilir.
Teşrik Tekbirleri Nedir? Nasıl Okunur?
Kurban Bayramı tekbirleri olarak anılan ve birçok sayıda Müslümanın Kurban arefesindeki sabah namazı ile başlayarak ta ki kurban bayramının 4. günü ikindi namazına kadar sürerken farz olan namazların ardından teşrik tekbiri çekilir.
Kurban Bayramı’nda Okunan Teşrik Tekbiri
اَللّهُ اَكْبَرُ اَللّهُ اَكْبَرُ لاا اِلهَ اِلاَّ اللّه وَاللّهُ اَكْبَرُ اَللّهُ اَكْبَرُ وَلِلّهِ الْحَمْدُ
Kurban Bayramı’nda Okunan Teşrik Tekbiri Okunuşu
Allahu ekber Allahu ekber. Lâ ilâhe İllâllahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillâhil hamd.
Kurban Bayramı’nda Okunan Teşrik Tekbiri Anlamı
Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur, Allah her şeyden yücedir. Allah her şeyden yücedir, hamd sadece O’na mahsustur.
Bayram Namazı Kimlere Vaciptir?
Bayram namazını kılmak ergenlik çağına girmiş olan ve akli sağlığı normal olan Hanefiliğe dahil olan Müslümanlara Bayram Namazı vaciptir.
Bayram Namazının Diğer Namazlardan Farkı Nedir?
- Bayram Namazı, diğer namazlara göre kılınış şekli ile içinde yer alan ekstra tekbirler sebebi ile farklılık oluşturur.
- Bunların yanı sıra; normalde Cuma namazı öncesinde okunan hutbe, Bayram Namazı sonrası okunduğu için farklılık göstermektedir.
- Cuma namazının hutbesini dinlemek farz düşerken Bayram namazı hutbesini dinlemek sünnet olarak belirlenmiştir.
Bayram Namazı Evde Kılınır Mı?
En sık sorulan bu soru, için İslam bilginlerine göre en doğru olan cevabı; Bayram Namazının toplumdan herkesin kolayca katılabileceği bir alanda cemaat eşliğinde kılmaktır.
Örneğin Hanefi mezhebine göre Bayram Namazı, mutlaka cemaatle kılınmalıdır. Bayram Namazında camide hazır bulunamayanlar ise kuşluk veya işrak namazı şeklinde niyet ederek evde e iki ya da dört rekat nafile namaz kılmaları caizdir.
Şafiî mezhebine üye olan kişiler için de bu durum topluluk halinde bir yerde kılmayı kabul eder. Namaza yetişemeyenler ise münferit olarak kılması da caizdir.
Kurban Bağışı İçin Lütfen Bizimle İletişime Geçiniz!