Kurban

Adak Kurbanı Nedir? Şartları Nelerdir?

Adak Kurbanı Nedir? Şartları Nelerdir?

Adak kurbanı, herhangi bir konuda niyet edilen durumun gerçekleşmesi neticesinde kesilen kurban çeşididir. Farklı farklı niyetlerin kabul olması için edilen duaların gerçeğe dönüşmesinin ardından kesilirken; örneğin bir sınavın kazanılması, bir işin olması gibi kişiye özel durumlarda adaklar adanabilir.

Adak kurbanı kesmek için kişiler, dini anlamda herhangi ek bir mükellefiyete sahip değildir. Sadece adak edilen kurban temine dilip kesilir.

Kişilerin niyet ettiği durumlar karşısında adakta bulunması, Allah’a söz verildiğinden dolayı farz /vacip olarak kabul edilir.

 Adak kesmek, akika kurbanı kesmekten çok farklı bir konudur. Ancak bu ülkemizde sıklıkla karıştırılmaktadır.

Adak eti kesildiğinde aile bu etten tüketememektedir. Sadece adağa niyet edenler, keserek farklı kişilere dağıtımını gerçekleştirmelidir.

Ailenin üyeleri de bu eti yiyemezler. Genelde sadece adağa niyetlenen kişiler yiyemez gibi düşünülmektedir. Bu da büyük bir hataya yol açabilmektedir.

Adak Kurbanı Şartları Nelerdir?

Adak Kurbanı Şartları Nelerdir?

Adak Kurbanı Şartları, birtakım kriterleri yerine getiren kişiler için geçerli olan bir durumdur. Bu durumların her birini yerine getirenler için kesilmesi uygundur. Bazı durumlarda her ne kadar kişiler adağa niyet etmiş olsa da gerçekleşen olay karşısında adak kesmeye uygun düşmeye bilirler. İşte adak kesmenin en önemli şartları; 

  • Allah’tan özel istekte bulunanların istediği olay gerçekleştiğinde kurban keseceğine dair bir niyete girmelidir.
  • Adak adama durumuna sahip olan kişilerin en başta ergenlik çağına ulaşmış kişilerden olması önemlidir.
  • Adak kurbanı kesme niyetine giren kişilerin maddi anlamda bu duruma uygun olmaları da gereken şartlardan biridir.
  • Kişiler adak kurban kesme niyetine girdikleri konularda yapmakla yükümlü oldukları farz ve vacip ibadetler arasından seçmemeli.
  • Kişiler haram düşen konular için bir adak kesme niyetine girmemiş olmalıdır.
  • Kurban için tercih edilecek olan hayvanın adaklık olma şartlarını üzerinde taşıyor olması gerekmektedir.

Adak Kurbanı Ne Zaman Kesilir?

Adak kurbanı, gereken şartlar yerine getirildikten sonra herhangi bir zaman içerisinde kesilebilir. Ancak niyet edilen duanın kabul olması sonucunda çok zaman kaybetmeksizin yerine getirilmesi tavsiye edilir.

Şarta bağlı olmayan adak kurban kesiminde ise bu tarz bir durum söz konusu değildir. Yani kişiler en uygun oldukları zamanlarda adaklarını kesebilirler. Şu zamanda kesilir diye bir şart bulunmamaktadır.

Kurban Bayramı’nda Adak Kesilir Mi?

Kurban Bayramı’nda adak kesme konusu, oldukça merak oluştururken kesilebileceğini söylemek mümkündür. Ancak Kurban Bayramı tarihlerinde kesildiği için İslam’ın şartlarından biri olan kurban kesme ibadeti yerine geçmeyeceği de açıkça bilinmelidir. Tavsiye edilen şekli ise genel olarak bayram öncesi ya da bayram sonrasıdır. Bayramı bayram gibi yaşayarak gerçek kurban ibadetini yerine getirmek çok daha uygun olabilir. Dileyenler içinse kesmenin de herhangi bir zararı bulunmaz.

Adak Kurbanı Kimlerle Paylaşılabilir?

Adak Kurbanı Kimlerle Paylaşılabilir?

Adak kurbanını paylaşma konusu, önem isteyen bir meseledir. Bilindik kurban ibadetinin paylaşımından çok daha farklı şekilde paylaşım gerçekleştirmez.

 Paylaşımdan daha önemli olan husus ise adak adayan kişinin bu etten yiyemiyor olmasıdır. 

Sadece adak adayan kişiye adak kurbanın eti yasaklanmamıştır. Aynı zamanda kişinin, anne-babası, dede-ninesi, çocuklar ve torunları da adağın etinden yiyemezler.

Adak kurbanı zengin olmayan kişilere pay edilir.  Maddi açıdan durumu yerinde olan kişilere adak kurbanı paylaştırılmaz. Dini açıdan zekât vermeye uygun düşen kişilere adak kurban eti verilir.  Bu kategoriye giren önce yakın akrabalar, konu komşu eş ve dost olacak şekilde bir uygun seçim yapılabilir. Genel olarak Kurban Bayramı’nda da olduğu gibi ihtiyaç sahiplerine adak etinin ulaştırılması çok daha makbule bir durumdur.

Adak Kurbanı Yerine Para Verilir Mi?

Çeşitli niyetlere girişerek duasının kabul görmesi durumunda Allah’a kurban adayan kişiler, bu adak kurbanını kesmek durumunda olur. 

Duası gerçekleşen kişiler ise adaklık kurbanlık arayıp bulmak yerine doğrudan parasını vermeyi aklından geçirebilmektedir. Burada önemli olan nokta, kurban kesmek yerine bedeli kadar bir rakamın ihtiyaç sahiplerine verilmenin kabul görüp görmemesidir. 

Bu tarz duruma sahip olan kişiler için adak kurbanı kesmek yerine para ödemesi yapmak geçerli bir durum değildir. Vaat edilen kurban kesme işlemi bizzat yerine getirilmelidir.

Adakta bulunanlar kendileri kurbanı kesecek durumda değilse bedelini ulaştırarak kurbanı başkaları aracılığı ile kesilmesini sağlamalıdır.

Hayır işlerinizde yanınızda olmaktan gurur duyuyoruz. Efendi.org.tr üzerinden güven içinde gerçekleştireceğiniz kurban bağışı, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak ve onların dualarına vesile olacak. Siz de bu kutsal gelenekten geri kalmayın, kurbanınızı bizimle birlikte vekalet yoluyla kesim imkanıyla değerlendirmeye alın.

Unutmayın, her bağış bir umut, her umut bir hayat demek. Siz de bu zincirin bir halkası olun ve iyilik dolu bir adım atın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir