Yazılar

Tesbih Namazı Nasıl Kılınır?

Tesbih Namazı Nasıl Kılınır?

Tesbih Namazı başta Allah’ın rızasını kazanmak amacı ile yapılan bir ibadettir. Namaz 4 rekât olup kerahet vakitlerinde kılınması uygun değildir. Aşağıda maddeler halın namaz kılınışı anlatılmıştır.

Tesbih Namazının Kılınışı

  • Tesbih Namazının KılınışıNamaz için niyet edilir. Niyet ettim Allah rızası için tesbih namazı kılmaya şeklinde niyet edilebilir.
  • İlk rekâtta Sübhaneke’yi okuduktan sonra 15 kere sübhânellâhi vel-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber denir.
  • Ardından besmele ile Fatiha okunur.
  • 10 defa yine sübhânellâhi vel-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber denir.
  • Yapılan bu tesbih 10ar defa sırası ile rükuda, rükudan doğrulunca, ilk secdede, secdeden kalkınca, ikinci secdeye varınca toplamda her rekâtta 75 adet tesbih edilmiş olur.
  • İkinci rekâtta yine ilk önce 15 defa okunur. Ardından besmele ile Fatiha arkasından bir sure okunur.
  • İkinci rekâtta Fatiha’dan sonra 10 defa daha tesbih edilir.
  • Kalan diğer rekatlar da aynı şekilde devam ettirilir.

Tesbih Namazı Ne Demektir?

Tesbih namazı, sübhânallah ifadesinin çokça anıldığı ve Allah’ın rızasını kazanmak amacı ile yapılan bir ibadet şeklidir. Tesbih namazı sayesinde kişinin maneviyatı yükselir ve nafile ibadet yapmak isteyenlere apaçık bir fırsattır.

Kişinin bir muradı, dileği var ise tesbih namazından sonra Allah ile birebir bir iletişim kurduğu için namazdan sonra yapılan duanın önce Allah’ın izni ile kabul göreceği düşünülür.  Kişi manevi ve İslami yönünü daha fazla güçlendirmek istiyor ise bu namazı tercih edebilir.

Tesbih Namazının Faziletleri

Kişinin rabbine olan bağlılığını arttırması ve daha fazla nafile ibadet yapması için en uygun ibadet biçimlerinden biridir. Kerahet vaktinden hariç istenilen her vakitte kılınan bir namaz olup önce farz namazlarının kılınması ardından nafile olan bu namazın kılınması daha uygun düşer.

Tesbih Namazının Kaynağı

Tesbih namazı ile ilgili pek çok hadis vardır. Hadis kaynaklarına bakıldığında 12 sahabiden bu namaza dair rivayetler mevcuttur. Mevcut bu hadislerden en çok bilineni İkrime’nin İbn Abbas’tan nakletmiş olduğu hadistir. Hadiste bu namazın bütün günahları dökmeye vesile olacağını ve kişinin ömürde bir defa bu namazı kılması gerektiği vurgulanmıştır.

Namaz dinin direği olarak kabul edildiğinden nafile olan her namazın Allah’a daha fazla yakınlaştıracağı ümit edilir. Tesbih namazını mümkün ise her Cuma değil ise ayda yada yılda bir defa kılmanın dini acıdan önemli olduğunu belirtmek gerekir.

Tesbih Namazının Hükmü

Tesbih namazının nafile bir namaz olup dini olarak kişinin daha huzurlu ve dolu bir maneviyatla çoğalacağını söylemek mümkündür. Tesbih namazında önemli olan suphanallah zikri hürmetine Allah’ın rızasını kazanabilmektir. Her Müslüman başta Allah’ın rızasını kazanmak için farz harici namaz ve diğer ibadetlerin yapılması gerekir.

Tesbih Namazı Kaç Rekattır?

Tesbih namazı 4 rekâttır. Kerahet vakti haricinde bütün vakitlerde kılınır. Gün olarak makbul olan cuma günleri kılınması uygun görülür. Kişinin ömürde bir defa dahi olsun kılması tavsiye edilir.

Tesbih Namazında Ne Okunmalıdır?

Tesbih namazının çoğunda zikir olduğu için surelerde ne okuduğu kişinin isteğine bağlıdır. Kişi dilerse namaz sürelerinden birini ya da kurandan 3 veya 4 ayet okuyabilir.

Tesbih Namazı Ne Zaman Kılınır?

Tesbih Namazı Ne Zaman Kılınır?Tesbih namazı her ay ya da her yıl kılınması gereken nafile namazlardan biridir. Kişinin hayat temposuna uygun ise her gün değil ise cuma günleri ya da ayda iki defa kılınabilir. Sevap olan ve Allah ile birebir yakınlık kuran bu nafile namazda, öncelik Allah rızasını kazanmaktır. Allah katında kişinin mertebesi ne kadar fazla ise dinen kendini o kadar huzurlu hisseder. Öte yandan kişinin maneviyatını arttırıp daha fazla dini olarak dolu bir hayat geçirmek isteyen kişiler için tesbih namazı uygundur.

Tesbih namazı kılınırken vakit namazını kılmış olmak önemlidir. Dini olarak öncelikle farz olan vakit namazlarını kılmak daha sonra nafile ibadet yapmak gerekir. Çünkü İslam dinine göre farz nafile ibadetten daha önemli görülür.

Tesbih namazının bitişinde kuran okumak ilim öğrenmek gibi diğer maneviyat güçlendirici ibadetler yapılabilir. Namaz kılan ve ilim ile uğraşan her bir kulun Allah katında bir değeri vardır. Bu değeri daha fazla hale getirmek ve Allah rızasını kazanmak için nafile ibadetlerin yapılması İslam alimleri tarafından tavsiye edilir.

Tesbih Namazı Ne Zaman Kılınmaz?

Kerahet vakti girdiğinde sadece nafile değil herhangi bir namaz kılınmaz.

Tesbih Namazı Cemaatle Kılınabilir Mi?

Tesbih namazının cemaat ile değil kişini tek başına kılması daha uygun olur. Fakat kişinin tek başına camide bu namazı kılmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Cemaat ile namaz kılmanın dini açıdan büyük bir değeri vardır fakat nafile sayılan namazların tek başına kılınması daha uygun düşer. Bireysel kılınan namazda kişi daha huşu ile olaya adapte olmakta uyum sağlayabilir.

Tesbih Namazı Ne Kadar Sürer?

Tesbih namazı 4 rekât olup çok fazla zamana ihtiyaç duyulmadan en fazla 20 dakikada biten bir namazdır. Namaz süresinin kişinin sure okumasına, namazdaki harekelerinin yavaşlığına bağlı olarak değişiklik gösterir.

Tesbih Namazı Kılmanın Faydaları

Tesbih namazının sevap işlemek, Allah rızasını kazanmak bir dilek için dua öncesi tercih edilir. Tesbih namazının fazileti olarak kişide manevi his uyandırıp daha fazla İslam ile içi içe olmayı kolay hale getirir.

Kişi dii olarak kendini boşlukta hissediyor ve sıkıntı içinde hayatında zorlanıyorsa İslam alimleri ve hadislerin ışığında bu namazın her ay ya da her yıl kılınması tavsiye edilir. Nafile olan bu namazda manevi ruhun arındırılması ve zikir çekmenin farklı yollarının denenmesi için uygundur. Kişi hem zikir çekmeyi hem de nafile namaz kılmayı istiyor ise tesbih namazını mümkün olduğunca kılabilir. Vakit olarak Cuma günlerinin tercih edilmesi tavsiye edilir.

Efendi Derneği Aracılığı ile Su Kuyusu ve Kurban Bağışı Yapmak İçin Bizimle İletişime Geçiniz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir