Yazılar

Hicri Takvimin Önemi ve 12 Ayın Açıklanması

Hicri Takvim

Hicri takvim, İslam dünyasında ibadetler, bayramlar ve dini olayların tarihini belirlemek için kullanılan bir takvimdir. Hz. Muhammed’in (s.a.v) Mekke’den Medine’ye hicreti Müslümanlar için bir milattır. Hicret, İslam için önemli bir dönüm noktası olarak kabul edildiğinden Hicri takvimin başlangıcı olmuştur. Hicri takvim, ayın döngülerine dayanan bir takvimdir ve bu yönüyle halihazırda kullandığımız Miladi takvimden farklıdır.

Hicri Takvimin İçinde Hangi Aylar Bulunur?

Muharrem: Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem, haram aylardan biridir. Aynı zamanda Aşure Günü de bu ayda kutlanır.

Safer: Hicri takvime göre, yılın ikinci ayıdır. Cahiliye dönemi insanları başlarına gelen bazı musibetleri Safer ayına nispet etmişlerdir. Bu sebepten uğursuz olarak algılanmıştır. Ancak İslam bu tür inanışları reddetmiştir.

Rebiülevvel: Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in doğduğu ay olarak bilinir. Bu sebeple Mevlid Kandili bu ayda kutlanır.

Rebiülahir: Rebiül, bahar anlamını taşır. Rebiülahir ise bahar ayının son safhası anlamına gelir. Hicri takvimin 4. ayıdır.

Cemaziyelevvel: Cemâziyelevvel ayı, mübarek üç aylardan önce geldiği için tevbe ayı olarak da kabul edilir.

Cemaziyelahir: Hicri takvimin 6. ayıdır. Cemaziyelahir ayından sonra ise Recep ayı gelir ve üç aylar başlar.

Recep: Haram aylardan biri olan Recep ayı, mübarek 3 ayların başlangıcıdır. Regaip ve Miraç Kandili bu ayda kutlanır.

Şaban: Mübarek ayların ikincisidir. Şaban ayı, ayrıca Berat Kandili’nin kutlandığı aydır.

Ramazan: Hicri takvimin en önemli ayı kabul edilir. Ramazan ayında oruç tutulur ve bu ay, Kuran-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı aydır. Ramazan Bayramı bu ayın sonunda kutlanır.

Şevval: Ramazan ayının ardından gelen ay olup Müslümanlar arasında Ramazan orucunun ardından Şevval orucu tutulması teşvik edilir.

Zilkade: Hicri takvimin 11. ayı olan Zilkade, aynı zamanda Haram aylardan biridir

Zilhicce: Zilkade ayından sonra gelir ve Hicri takvimin son ayıdır. Zilhicceden sonra yeni yıla girilerek Muharrem ayına geçilmiş olur.

Hicri takvim, sadece Müslümanların dini ibadetlerini düzenleyen bir takvim değil aynı zamanda Müslümanlar arasında kültürel ve tarihi bir bağdır. Hicri ayların her biri, Müslümanlar için farklı manalar içerir, bu yüzden Hicri takvim, İslam kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır.

Hicri Takvim Neden Önemlidir?Hicri Takvim Neden Önemlidir?

Hicri takvim, Müslümanların ibadet takvimini düzenleyip İslam’ın en önemli ibadetlerinin zamanlamasını belirler. Ramazan orucu, Hac ibadeti, Kurban Bayramı, kandil zamanları vs. Hicri takvime göre düzenlenir. Dolayısıyla bu takvim, Müslümanların dini hayatlarının merkezinde yer alır. Bunun yanı sıra, Hicri takvim Müslümanlar için kültürel, tarihi bir kimliğin parçasıdır ve Müslümanların birlik ve beraberliğini simgeler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir