Zekat Bağışı

Sözlük anlamı olarak bereket, artma ve çoğalma anlamına gelen zekat , dinimizin emirlerinden biri olarak mali bir ibadettir. Belirli bir miktar mala sahip olan müslümanların zekat vermesi farzdır. Zekat maddi bir ibadet olmakla birlikte yoksulun imkan sahibi olan kardeşi üzerinde bir hakkıdır.Peygamber efendimiz (s.a.v) “Allah, zekâtı ancak mallarınızın kalan kısmını temizlemek için farz kıldı…” (Ebû Dâvûd, Zekât, 32) buyurmuşlardır.

zekat Site web 1

Neden Efendi Derneği’ne zekat vermelisiniz ?

Efendi derneği Şanlıurfa’da İslami eğitimler alanında kız ve erkek medreseleri ile İslami eğitim ve hafızlık eğitimi veren bir kurumdur, bünyemizde barınan yüzlerce hafızlık talebesinin içinde zekat alacak durumda ihtiyaç sahibi olanlar bulunmaktadır. Eğitimleri boyunca kimseden bir ücret talep etmeyen Efendi derneği toplanan zekatları, fıkhen zekat alacak durumda olan talebelere ulaştırmaktadır.

İlim Talebesine zekat vermenin Fazileti

Zekat vermek isteyen hayır sahiplerinin aklına ilim talebesine zekat verilir mi ? zekatımı nereye vermeliyim ? gibi sorular gelmektedir, Zekat fakirlere verilen bir ibadettir.

Tevbe Suresinin, 60. ayet-i kerimesinde zekâtın kimlere verileceği mealen şöyle bildirilir:

“Sadakalar /Zekâtlar Allah’tan bir farz olmak üzere fakirlere, miskinlere, zekât işinde çalışanlara, kalpleri İslam’a ısındırılacak olanlarla (özgürlüğüne kavuşturulacak) köleler, borçlular, Allah yolunda olanlar ve yolda kalmış olanlar içindir. Allah her şeyi hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.”

Burada Allah yolunda olanların içine medrese talebeleri girmektedir, hatta bu hususta İmam-ı Rabbani (k.s) hazretleri  “ilim talebelerine verilen zekatin iki kat ecri vardir. zira hem fakire hem dinine yardim etmis olur. buyurarak ilim talebelerine zekat vermeniz faziletinin önemini bildirmiştir.

Zekatlarım Kimlere Ulaşıyor

Zekat bağışlarınızı medreselerimizde okuyan ilim talebeleri başta olmak üzere, yıl boyunca bölgemizde bizzat evlerine gidilerek tespit edilen ve düzenli olarak kumanya, yemek ve sağlık ürünleri gibi ihtiyaçları karşılanan ihtiyaç sahibi aileler ve yaşları ilerlemiş büyüklerimize direk nakdi olarak ulaştırılmaktadır.

sicak iftarlik ramazan 8 scaled

Zekat Kimlere Farzdır?

Zekat dinimizce emredilen maddi güce dayalı bir ibadettir. Nisap miktarı mala sahip olan bir müslümanın zekat vermesi farzdır. Nisap miktarı kadar malı elinde olup (80.1gr altın) üzerinden bir sene geçen bir müslümanın zekat vermesi farzdır.

https://www.efendi.org.tr/wp-content/uploads/2024/03/zekat-danisma.webp
zekat hesaplama
zekat bagisi

Zekat Kimlere Verilir Kimlere Verilmez ?

Zekat mali bir ibadet olarak müslümanın müslüman üzerindeki hakkı, toplumu brleştirip kaynaştoran sonsuz rahmet ve hikmetler bulunduran bir ibadettir. Zekatın kimlere verileceği hususunda yüce kitabımızda Tevbe Sûresi 60. Ayette şöyle buyrulur;  “Bunlar; fakirler (yoksullar), düşkünler, esaretten kurtulacaklar (âzat edilecek köleler) borçlu düşenler, Allah yolunda cihada koyulanlar (mukaddesatı korumak için mücadele verenler, ilim tahsil edenler), yolda kalmış olanlar ve zekât toplamakla görevlendirilen memurlardır. İşte Allah’ın kesin buyruğu budur. Allah bilen ve hikmetle yönetendir.

Zekat alt ve üst soy diye ifade ettiğimiz; anne, baba, dede, nine çocuk ve torunlara verilemez bununla birlikte  karı koca da bir birlerine bakmakla yükümlü oldukları için bir birlerine zekat veremezler, camii, okul ve yurt inşaası ve giderleri için yapılan yardımlar zekat olarak sayılamaz. Zekat gayrimüslim ve nisap miktarı paraya sahip olana da verilemez.

İman edip güzel amellerde bulunanlar, namazı dosdoğru kılanlar ve zekatı verenler; şüphesiz onların ecirleri Rablerinin Katındadır. Onlara korku yoktur ve onlar mahzun olmayacaklardır.

Nisa Suresi, 77. ayet:

Zekat farz mıdır ?

Akıl baliğ olan ve nisap miktarı kadar mala malik olan her Müslümana zekat vermek farzdır .

Zekat Kur’an’da geçiyor mu ?

Evet zekat verilmesi Kur’an da geçmektedir.

  • Bakara Suresi, 43: Namazı dosdoğru kılın, zekatı verin ve rüku edenlerle birlikte siz de rüku edin.
  • Bakara Suresi, 83: Hani İsrailoğulları’ndan, “Allah’tan başkasına kulluk etmeyin, anneye-babaya, yakınlara, yetimlere ve yoksullara iyilikle davranın, insanlara güzel söz söyleyin, namazı dosdoğru kılın ve zekatı verin” diye misak almıştık. Sonra siz, pek azınız hariç, döndünüz ve (hala) yüz çeviriyorsunuz.
  • Bakara Suresi, 277: İman edip güzel amellerde bulunanlar, namazı dosdoğru kılanlar ve zekatı verenler; şüphesiz onların ecirleri Rablerinin Katındadır. Onlara korku yoktur ve onlar mahzun olmayacaklardır.
Zekat vermenin fazileti nedir ?

Ac non ac hac ullamcorper rhoncus velit maecenas convallis torquent elit accumsan eu est pulvinar pretium congue a vestibulum suspendisse scelerisque condimentum parturient quam.Aliquet faucibus condimentum amet nam a nascetur suspendisse habitant a mollis senectus suscipit a vestibulum primis molestie parturient aptent nisi aenean.A scelerisque quam consectetur condimentum risus lobortis cum dignissim mi fusce primis rhoncus a rhoncus bibendum parturient condimentum odio a justo a et mollis pulvinar venenatis metus sodales elementum.Parturient ullamcorper natoque mi sagittis a nibh nisi a suspendisse a.

Zekatımı kimlere verebilirim ?

Tevbe Sûresi 60. Ayette şöyle buyrulur;  “Bunlar; fakirler (yoksullar), düşkünler, esaretten kurtulacaklar (âzat edilecek köleler) borçlu düşenler, Allah yolunda cihada koyulanlar (mukaddesatı korumak için mücadele verenler, ilim tahsil edenler), yolda kalmış olanlar ve zekât toplamakla görevlendirilen memurlardır. İşte Allah’ın kesin buyruğu budur. Allah bilen ve hikmetle yönetendir.

Dernek aracılığı ile zekatımı yoksullara ve muhtaçlara ulaştırabilir miyim ?

Evet zekatlarınızı Efendi derneği ile ihtiyaç sahibi yoksul ve kimsesizlere ulaştırabilirsiniz.

Zekatımı nasıl hesaplayabilirim ?

Derneğimizi arayarak alanında uzman hocalarımız eşliğinde zekatlarınızı hesapyalabilirsiniz.

zekat
fitre 2