Efendi Derneği ne zaman kimler tarafından kuruldu?

Efendi Derneği, 2017 yılında bir grup gönüllü tarafından kurulmuştur.

Efendi Derneği'nin amacı nedir?

Efendi Derneği öncelikle eğitim ve insani yardım çalışmaları başta olmak üzere; bölge, inanç, dil, ve ırk ayrımı yapmaksızın dünyanın herhangi bir yerinde sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, zulüm görmüş, aç veya açıkta kalmış; savaş, tabii afet gibi sebeplerle mağdur olmuş; evsiz, yurtsuz, tüm insanlara insani yardım ulaştırmak ve iyiliğin, güzelliğin, adil ve faydalı olanın yaşanması ve yaşatılması gayretiyle Allah Rızasına matufen çalışan ve bu ilkeleri amaç edinen bilinçli nesilleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Efendi Derneği kime veya nereye bağlı?

Derneğimizin herhangi bir ideolojik hareket veya siyasi parti ile bağı bulunmamaktadır. Efendi Derneği İslam’ın vakıf müessesi özelliklerini taşımaktadır ve Türk hukuk sistemi içerisinde kurulmuş olan bir kurumdur. Kuruluşumuzun amacı; eğitim ve insani yardım çalışmaları ile tüm insanlığa fayda sağlayacak işler yapmaktır. Toplumun tüm kesimlerinden kişiler Efendi Derneği’nin gönüllüsü ve bağışçıları arasında yer almaktadır.

Efendi Derneği güvenilir mi?

Efendi Derneği bugüne kadar ihtilaf veya şüphe doğuracak hiçbir proje ve faaliyetin içerisinde yer almamış, tüm bağışçıları ve gönüllülerinin duyduğu güvenle kısa sürede ülkemizin öncü kuruluşları arasında yer almayı başarmıştır. Ayrıca derneğimiz faaliyetleri ve mali hareketleri İçişleri Bakanlığı ve İlgili Dernekler Müdürlüğünce, ayrıca bağımsız bir denetim kuruluşu tarafından da düzenli olarak denetlenmektedir.

Efendi Derneği'ni kim finanse ediyor?

Efendi Derneği bağışçıları ve gönüllülerinin desteğiyle çalışmalarını yürütmektedir. Finansal harici bir kaynağı yoktur.

Efendi Derneği Genel Başkanı kimdir?

Efendi Derneği’nin genel başkanı Muhammed POLATCAN‘dır.

Efendi Derneği'nin ana merkezi nerededir?

Doğukent Mahallesi Poldem Apartmanı, 1184. Sk. no:21/17, 63320 Karaköprü/Şanlıurfa

Telefon(0414) 606 06 06

Efendi Derneği'ne nasıl bağış yapabilirim ?

Web sayfamızdakiBağış Yap/Online Bağış kısmından resmi hesaplarımıza haval e- EFT yoluyla  ya da (0414) 606 06 06 telefon numarasından yetkililerimize ulaşarak makbuz karşılığında bağışta bulunabilirsiniz.

Efendi Derneği'ne yurt dışından nasıl bağış yapabilirim?

Yurt dışından göndereceğiniz bağışları euro veya dolar hesaplarımıza SWIFT kodu ile birlikte EFT yapabilirsiniz. Kredi kartı kullanıyorsanız online bağış yapabilirsiniz.

Derneğiniz gayrimenkul bağışını kabul ediyor mu?

Efendi Derneği olarak, en önemli projelerimizden olan dev külliye projesi için arsa/tarla bağışını kabul etmektedir. Keza yine aynı şekilde derneğimize yapılan gayrimenkul bağışları yurdun dört bir yanında bulunan mazlum kimselerin yararı için kullanılmaktadır.

2. El giysi/eşya yardımını kabul ediyor musunuz?

Efendi Derneği olarak, yardıma muhtaç olan kardeşlerimize belirlediğimiz kriterler nezdinde en iyi yardım malzemelerini ulaştırmaya çalışmaktayız. Bundan ötürü 2. El yardım malzemelerini kabul etmemekteyiz.

Derneğinize ait dolmuş olan kumbara size nasıl ulaştırabilirim.

Derneğinize ait dolmuş olan kumbara size nasıl ulaştırabilirim.

Derneğinizin projelerinden birine bağış yapmak istiyorum, nasıl bir yol izlemeliyim?

Derneğimize resmi hesap üzerinden havale-eft yaparak bağışta bulunacaksanız; açıklama kısmına proje ismini yazarak ya da makbuz karşılığında bağış yapıyorsanız görevli kişiye proje ismini söyleyerek yapabilirsiniz.

Derneğiniz için topladığım yardımları size nasıl ulaştırabilirim?

Toplamış olduğunuz yardımları derneğimizin kurumsal adresine kargo yolu ile gönderebilir keza aynı şekilde Efendi Derneğine ait (0414) 606 06 06 nolu kurumsal cep telefondan 7/24 iletişime geçererek yetkili personelden bu noktada gereken tüm desteği alabilirsiniz.

Efendi Derneği'ne daha önce yaptığım bağışları öğrenebilir miyim?

Evet, öğrenebilirsiniz. Web sayfamız üzerinden oturum açarak veya derneğimizin kurumsal cep telefon numarasını (0414) 606 06 06 arayarak yetkili kişiden gerekli döküman geçmişini alabilirsiniz.

Efendi Derneği'ne düzenli olarak nasıl bağış yapabilirim?

Web sayfamız üzerinden online bağış butonuna tıkladıktan sonra size uygun bankayı seçtikten sonra kredi kartı düzenli ödeme talimatı seçeneğinden yapabilir ya da bankanızın yetkili personeli ile görüşerek düzenli ödemeyi aktifleştirebilirsiniz.

Efendi Derneği neden hafızlık ve medrese çalışması yürütüyor?

Müslümanlar olarak, diğergâmlık duygularımızı hep canlı tutmak ve neslimizi bilinçli bir şekilde geleceğe hazırlamak durumundayız. Bunun yanı sıra Müslümanların Ehl-i Sünnet çizgisinde varlığını devam ettirebilmesi için, İmanını ve İslam ahlakını koruması çok önemlidir. Bu yolda gösterilecek çabayı önemsiyor ve değer veriyoruz.

Çocuklarımızın eğitim seviyesinin yükseltilmesi, faziletli ve erdemli bir toplumun oluşturulması, dini ihtiyaçlarının giderilmesi, nitelikli ve bilgili bir neslin yetiştirilmesi ve kimliğimizin muhafazası için insanları hafızlık kurumuna teşvik eden çalışmalar gerçekleştiriyoruz.

Öğrencilerden yada ailelerinden herhangi bir ücret alınıyor mu?

Hayır. Hafızlık gibi kıymetli bir yolculuğa gönüllü olan hiçbir kardeşimizden yada ailesinden ücret talep edilmemektedir.

Bir Hafızın eğitim süresi ne kadardır, hafız talebelere nasıl destek olabilirim?

Bir hafızlık talebesi ortalama 24 ayda hafızlığını tamamlamaktadır. Hafız talebelerimizin aylık 500 tl bağışlayarak eğitim burslarını üstlenebilir, 1.000 liraya bir hafızı veya 1.000 liraya bir hafize talebemizin kıyafetlerini üstlenerek bir Kuran elçisini giyindirebilirsiniz.

Hafızlık eğitiminde nasıl bir metod kullanılmaktadır?

İbtida Hafızlık Eğitimi (Hazırlık Bölümü)
Kur’an-ı Kerim; Yüzüne okuma becerilerinin arttırılması
Talim; Kur’an-ı Kerim’in tecvide uygun olarak okunması, ses bilgisi
Tecvid; Her harfin hakkını vererek ağızdan doğru bir şekilde çıkarılması
Meharic-i Huruf; Harflerin ağızdan çıkış yerlerinin öğretilmesi
Tashih-i Huruf; Harflerin doğru bir şekilde okunması

Yukarıdaki bu eğitimleri alan hafız adaylarımız hocaları tarafından Yasin-i Şerif, Tebareke, Amme Cüzü ile 10 Aşr-ı Şerif ezberlemek sureti ile sınava tabi tutulur. Sınav neticesinde hafızlık yapmaya elverişli olan öğrencilerimiz medreselerimizin hafızlık bölümüne alınır.

Hafızlık Eğitimi
Ezber; Kur’an-ı Kerim’i belirli bir metodla ezberlemek
Kıraat; Kur’an-ı Kerim’in farklı okunma çeşitlerinin eğitimi (ses eğitimi)
Pratik Arapça; Öğrencilerin Fasih Arapça ile konuşma becerilerinin arttırılması
Hüsn-ü Hat; Öğrencilerin el becerilerinin geliştirilmesi yeteneklerinin arttırılması

Bu eğitimleri başarı ile tamamlayan talebelerimiz, hafızlık icazetlerini alarak medreselerimizdeki bir üst seviye olan ve İslami İlimler alanındaki eğitimleri için Arapça Medreselerimize alınırlar.

Hafız talebeler okula gidiyorlar mı? Üniversite eğitimlerini alacaklar mı?

Hafızlık talebeleri hem okula gidip hem de İslami eğitimlerini görmektedir. Hem hafız hem mühendis, hem hafız hem doktor, hem hafız hem öğretmen gibi iki kanatlı; donanımlı, nitelikli, ilim, irfan, erdem hazinelerinden nasiplenmiş nesiller yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

Medresenize hoca seçerken neye dikkat ediyorsunuz?

Medresemize alınan hocalar, medrese yönetim kurulunun yapmış olduğu mülakattan başarılı olanlar arasından titizlikle seçilir. Medreselerimize aldığımız hocalarımız, alanın en donanımlı hocalarından olup gerekli bütün donanımsal yetkinliğe sahip kişilerden oluşmaktadır.

Kurban bağışı projesi ile hedeflenen ve amaçlanan nedir?

Efendi Derneği kurban çalışması yaparken öncelikle yapılanın bir ibadet olduğu ve en temel maksadın Allah’ın rızasına ermek olduğu bilinciyle hareket etmektedir. Bu bilinçle gerçekleştirdiği çalışmalarında özellikle dikkat ettiği hususlar ise şunlardır: Hayırseverlerin kurban ibadetlerini yerine getirmelerinde aracı olmak. Bayramı milyonlarca kardeşimizle onlarca ülke ve bölgede beraber eda ederek bir ümmet buluşması gerçekleştirmek. İslam coğrafyasının farklı noktalarındaki insanlar için bir moral, motivasyon ve yaşama sevinci olabilmek. Kurban çalışmasıyla misyonerlerin çalışmalarına karşı bir panzehir etkisi oluşturabilmek. Bölgelerdeki gelişmeleri, kardeş coğrafyalarda yaşananları yerinde gözlemleyebilmek, gelişmeleri takip edebilmek. Bölgelerdeki ihtiyaçları yerinde gözlemleyerek sorunların çözümü için gerekli olan projeleri oluşturarak hayırsever Müslümanların bilgisine sunabilmek. İhtiyaç sahibi insanlara kurban eti sunmak.

Vacip kurban bağışımı nasıl yaparım?
  • Efendi Derneği merkezlerine gelerek hem vekaletinizi verebilir hem de vacip kurban bağışınızı yapabilirsiniz.
  • Online bağış sistemini kullanarak internet üzerinden bağış yapabilirsiniz.
  • Bağışınızı sitemizde yer alan banka hesap numaralarına iletişim bilgilerinizi ve kurban açıklamanızı yazarak havale/EFT ile gönderebilirsiniz.
  • 0414 606 06 06 numaralı telefondan çağrı merkezimize ulaşarak kurban bağışınızı yapabilirsiniz.

Kurban kesimi için gerekli olan vekalet konusu nasıl gerçekleşiyor?

Kurban kestirmek isteyen hayırseverler kurbanlarının kesilmesi ve etinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması için belirlenmiş olan kurban bedelini Efendi Derneği’ne ulaştırırlar. Her şeyde olduğu gibi vekalette de aslolan kişinin niyet ve iradesidir. Kurbanını kestirmek üzere Efendi Derneği’ne başvuran bağışçı, bu niyetini hayata geçirmiş olmaktadır. Vekaletin sözlü olarak da ayrıca alınması şart değildir.Çünkü fiil ve uygulama da bir irade beyanıdır. Ancak iletişim bilgisini iletmiş olan bağışçılarımız aranıp sözlü olarak da vekaletleri alınmaktadır.

Efendi Derneği kurban fiyatını nasıl belirliyor?

Kurban fiyatları, tahmin edilebileceği gibi dünyanın her yerinde farklılık göstermektedir. Kimi bölgelerde Türkiye’deki fiyattan daha düşük, kimilerinde ise daha yüksektir. Fiyatların düşük olduğu bölgelere yapılan kurban bağışlarının artacağı, buna karşın fiyatların yüksek olduğu yerlere yapılan kurban bağışlarının azalacağı tahmin edildiğinden Efendi Derneği, stratejik olarak bütün bölgelerden kurban fiyatlarını alıp ortalama bir fiyat belirlemektedir. Tek fiyat uygulamak, fiyatların düşük olduğu bölgelere yoğunlaşmaları engelleyeceği gibi her bölgeye ihtiyaç oranında kurban eti götürebilmeye de olanak sağlamaktadır. Acil ihtiyaç içinde bulunduğu halde kurban fiyatları yüksek olduğu için bağış alamayacak veya çok az bağış alacak birçok bölgeye bu sayede ihtiyaçları oranında kurban gönderilebilmektedir.

İhtiyaç sahibi insanlar nasıl tespit ediliyor?

Efendi Derneği’nin çalışma yürüttüğü bölgelerde, yıl içerisinde farklı alanlardaki projeleri devam etmektedir. Çalışmalar sırasında partner kuruluşlarımızın da katkılarıyla bölgelerdeki en ihtiyaçlı kesimler belirlenmekte ve faaliyetler daha çok buralardaki sıkıntıların giderilmesi üzerine yoğunlaştırılmaktadır. Efendi Derneği’nin dağıtım programında ilk sırada  medreseler, mülteci kampları, savaş ve doğal afet mağdurları, yetim yurtları, yetim aileleri, yaşlılar, kimsesizler, dullar, toplumun yoksulluk çeken kesimleri, okullar ve hastaneler gelmektedir. Kurban öncesinde her kurban kesim bölgesi için detaylı olarak raporlar hazırlanmaktadır.

Kesilen kurbanımın videosunu ulaştırıyor musunuz?

Evet kesilen kurbanların vekaletinin verilmesi, kesimi ve dağıtımı gerçekleştirilirken tüm zorlu coğrafi koşullara rağmen video kayıtları alınıp en kısa sürede bağışçılarımıza ulaştırılmaktadır.

Vacip kurbanlar nerelerde kesiliyor, kimlere dağıtılıyor?

Kurban bölgelerinin tespit edilmesinde bölgelerin mağduriyet dereceleri önem arz ediyor. Buna göre; savaş ve kriz bölgeleri, doğal afetlerin yaşandığı ülke ve bölgeler, açlık ve kuraklığın hüküm sürdüğü fakir ülke ve bölgeler, Müslümanların azınlık durumda bulundukları ülke ve bölgeler, ayrıca eğitim çalışmalarının yürütüldüğü okul ve medreseler öncelikli olarak dikkate alınmaktadır.

Yurt dışından kurban bağışı yapabilir miyim?

Evet. www.efendi.org.tr/kurban-bagisi/ adresinden bağışınızı online olarak güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Kişi kurbanını dilediği yerde kestirebiliyor mu?

Hayırseverler kurbanlarını Efendi Derneği ekibinin belirlemiş olduğu ülkeler içerisinden dilediklerinde kestirebilirler. Fakat kesim bölgelerini belirlemeyi Efendi Derneği yetkililerine bırakmaları, belli bölgelerdeki yoğunlaşmayı önleme adına daha uygun olmaktadır.

Kurbanı kimler kesmelidir?

Kurban kesmek, akıl-baliğ (akıllı-ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman’ın yerine getirmesi gereken mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80,18 gr altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla Allah’ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olmak üzere kurban kesmelidir.

Kurban keserken nelere dikkat edilmelidir?

Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet verilmemelidir. Hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir. Ayrıca, çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır. Kesim esnasında hayvanların birbirlerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına özen gösterilmelidir.

Efendi Derneği Adak Akika Şükür Kurbanları kesiyor mu?

Evet. Efendi Derneği aracılığıyla yurtiçinde ve yurt dışında adak akika şükür kurbanlarınızı kestirip, talebe veya ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasına vesile olabilirsiniz.

Adak Akika Şükür Kurbanları kimlere dağıtılıyor?

Bölge koşullarına göre; ihtiyaç sahiplerine, medrese ve okul talebelerine, afet veya savaş mağdurlarına dağıtılmaktadır.

Adak Akika Şükür Kurbanlarının kesildiğine dair görüntüler bize ulaştırılacak mı?

Evet kesilen kurbanların vekaletinin verilmesi, kesimi ve dağıtımı gerçekleştirilirken video kaydı alınıp en kısa sürede bağışçılarımıza ulaştırılmaktadır.

Neden su kuyuları açıyorsunuz?

Asya ve Afrika’da birçok kardeşimiz içecek bir damla suyu olmadığı için ne yazık ki yaşamını kaybediyor. Aynı zamanda bulunan aktif su kaynakları, hızlı nüfus artışı ve kuraklık gibi tehditlerden ötürü çok çabuk bir şekilde tükeniyor. Bizde bundan ötürü insanoğlu için temel yaşam malzemesi olan suyu kardeşlerimize ulaştırmak ve bir nebze de olsa hayatlarını kolaylaştımrak istediğimiz için bağışçılarımızın desteği ile su kuyuları açıyoruz.

Efendi Derneği nerelerde su kuyusu açıyor?

Efendi Derneği olarak, Asya ve Afrika kıtalarında su kuyuları açmaktayız.

Bir su kuyusu ne kadar sürenin ardından açılıyor?

Hisseleri tamamlanan su kuyuları, bölgeden kaynaklanan problemler dışında 3 ila 6 ay gibi bir sürenin ardından açılmaktadır.

Bir su kuyusu açtırmanın bedeli nedir?

Bir su kuyusu açtırmanın toplam bedeli 6.000 TL’dır. Bir su kuyusu için toplam 12 hisse bulunmaktadır. Her hisse bedeli 500 TL’dir. Su kuyusu açtırmak isterseniz toplam bedeli peşinen ödeyebilir ya da 12 hisseden birini veya birkaçını istediğinize alarak kalan diğer hisselerin dolmasını bekleyerek su kuyusu açtırabilirsiniz.

Açılan su kuyularının görselleri kuyuyu açan ile paylaşılıyor mu?

Evet, açılan su kuyularının görselleri hisse sahipleriyle paylaşılmaktadır. Örnek görsellere ulaşmak için tıklayınız.

Su kuyusunu rahmetli anne-babam adına açtırabilir miyim?

Evet açtığınız su kuyusuna dilediğiniz ismi verebilirsiniz.

Zekatımı nasıl hesaplayabilirim?

Zekat hesaplama modülüne ulaşmak için tıklayınız

Bu yıl ki fitre miktarı ne kadardır?

2022 yılıi fitre miktarının en alt limiti Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 70 TL olarak belirlenmiştir.

Zekat kimlere farzdır?

Zekat mal ile yapılan bir ibadet olduğu için Müslüman kimsenin gerekli mali şartları; ihtiyaç fazlası, arttırıcı özellik gibi temel şartları taşıması gerekmekte, aynı zamanda verecek olan Müslümanın da hür, akıllı ve büluğ çağına erişmiş olması gerekmektedir.

Zekat kimlere verilir?

Zekatın kimlere verileceği Kur’an-ı Kerîm de Tevbe Sûresi 60. âyette belirlenmiştir. Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb (kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler) boyundurluk altında olanlar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır

Zekat kimlere verilmez?

Kura’an-ı Kerîm de Tevbe Sûresinde zekatın kimlere verileceği belirtilmiştir. Bunun dışında kalanlara zekat verilmez. Bunlar; 1) ana, baba, büyük ana ve büyük babalarına, 2) oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklarına, 3) Müslüman olmayanlara, 4) karı-kocadır.