Yazılar

Şevval Ayı

Şevval Ayı

Şevval ayı, Ramazan ayının ardından gelen ve İslam alemi için büyük öneme sahip olan mübarek bir aydır. Ramazan bayramının ilk gününden itibaren başlayan bu ay, Müslümanlar için birçok fazileti ve ibadeti içinde barındırır.

Yukarı kalkmak yükselmek anlamındaki “şevl” kökünden türemiştir. Bu ayın Şevval ismiyle anılmasının birkaç sebebi olduğu söylenir. Ay yılının Cahiliye döneminden kalma isimleri değiştirildiği zaman, bu ayın havanın sıcak olduğu döneme denk gelmesi sebebiyle bu ismin verildiği rivayet edilmiştir. Bir başka rivayete göre de develerin çiftleşme döneminde denk gelmiş ve develerin bu dönemde kuyruklarını kaldırmasına istinaden Şevval ayı denilmiştir. Yine develerin bu dönemde sütünün azaldığından bu adın verildiği de rivayetler arasındadır.

Şevval ayı Cahiliye dönemi Arapları tarafından uğursuz bir ay olarak sayılırdı. Bu yüzden müşrikler bu ay içinde nikah kıymak vb. hayır işlerini yapmazlardı. Şevval ayına karşı bu yanlış tutumun farkında olan Hz. Muhammed (s.a.v) Hz. Aişe annemizle bu ay nikahlanarak Şevval ayı hakkındaki olumsuz algıyı yıkmak istemiştir.

Şevval ayı Ramazan ayının bitimiyle başladığından, doğal olarak Ramazan Bayramının ilk gününe denk gelir. Bu yüzden Şevval, bayram ayı olarak da anılır. Bilindiği üzere Şevval ayında oruç tutmanın fazileti büyüktür. Ancak Ramazan Bayramı’nın yani Şevval ayının ilk gününde oruç tutmak haramdır. Zira Allah tarafından o günün, yiyip içerek geçirilmesi ve bayram olarak kutlanması tavsiye edilmiştir.

Şevval Ayı 2025 Ne Zaman Başlıyor?

2025 yılında Şevval Ayı, Ramazan ayının bitimiyle, Ramazan Bayramı’nın ilk günü olan 30 Mart 2025 Pazar gününde başlayacaktır. 29 Nisan 2025 Salı günü Zilkade ayının başlamasıyla da sona erecektir.

Şevval Ayının Önemi Nedir?

Şevval, Müslümanlar için Ramazan ayının hemen ardından gelen ve manevi anlamda büyük bir önem taşıyan bir aydır. Ramazan Ayı, Müslümanlar için oruç, ibadet ve maneviyatla dolu bir ayken Şevval ayı da bu maneviyatın devam ettirilmesi için önemli bir fırsattır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) bu ayda tutulan oruçların önemini vurgulayarak özellikle altı gün oruç tutmayı tavsiye etmiş: “Kim Ramazan orucunu tutar, ardından Şevval ayında altı gün oruç tutarsa, bütün bir yıl oruç tutmuş gibi olur” diye buyurarak kendi ümmetinin de bu orucun faziletlerinden yararlanmasını istemiştir.
Şevval Ayının Önemi Nedir

Şevval Ayında Oruç Tutmanın Faziletleri

Oruç, insanı sadece açlık ve susuzlukla sınayan bir ibadet değil; aynı zamanda insanın nefsine karşı verdiği büyük bir mücadeledir. Bu ayın oruçları, Ramazan ayıyla başlayan bu süreci devam ettirmek ve dünya nimetlerinden geçici olarak uzaklaşarak Allah’a daha fazla yönelmek bakımından çok önemlidir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “Kim Ramazan orucunu tutar ve ardından Şevval ayında altı gün oruç tutarsa, bir yıl boyunca oruç tutmuş gibi olur” buyurmuştur. Ramazan orucuyla birleşen bu altı günlük Şevval ayı orucu, kişinin sevaplarını kat kat artıran, onu Allah katında onu yücelten bir ibadettir.

Şevval Ayı Orucu Ne Zaman Tutulur?

Şevval ayı orucu, Ramazan sonrasında yaşanan gevşeme ve rehavetten korunmanın bir yoludur. Ancak, bayramın ilk üç gününde oruç tutulmaması gerektiği unutulmamalıdır. Ramazan Bayramı’nın bitmesinin hemen ardından tutulabilir. Altı gün olarak tutulan bu oruç, arka arkaya tutulabileceği gibi, ay içerisine yayılarak da tutulabilir.

Şevval Ayı Orucu Nasıl Niyet Edilir?

Öncelikle Şevval ayında tutulan altı günlük nafile orucun, Ramazan ayında tutulmayan oruçların yerine geçmediği bilinmelidir. Ramazan ayından kalan ve kaza edilmesi gereken oruçlar haricen tutulmalıdır. Şevval ayındaki oruca niyet ederken: “Niyet ettim Allah rızası için Şevval orucunu tutmaya” veya “Niyet ettim Allah rızası için oruç tutmaya” şeklinde niyet edilebilir. Burada önemli olan samimi bir kalple niyet edip tutulacak orucun yalnızca Allah rızası için tutulmasıdır.

Şevval Ayında Yapılabilecek Diğer İbadetler

Şevval, genel olarak altı günlük orucu ile anılsa da bu mübarek ay, oruç dışında da birçok ibadetle değerlendirilmelidir. Nafile namazlar, Müslümanların Allah’a yaklaşması açısından yapılması gereken önemli ibadetlerdendir. Bu nafile namazların özellikle gece vaktinde kılınması sevabını daha çok arttırır.

Bu aylar Allahın rahmet kapılarının ardında kadar açıldığı zamanlardır. Bu bakımdan günahlardan temizlenmek için bol bol tövbe ve istiğfar edilmeli, Kuran-ı Kerim okunmalı, Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak için hayırlı ve güzel işler yapılmalıdır. Yine “Kalpler ancak Allah’ı anmakla huzur bulur.” ayetinden yola çıkarak bu ayda bol bol zikir çekilmelidir.

Şevval Ayında Dua ve Zikir Etmenin Önemi

Dua ve zikir, İslam’da büyük bir yere sahip olup kul ile Allah arasındaki manevi bağın güçlü bir ifadesidir. Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de: “Bana dua edin, size icabet edeyim” diye buyurarak kullarına dua etmeyi emretmiş ve edilen dualara cevap vereceğini müjdelemiştir.

Zikir, kalbin cilasıdır ve gaflet ve günahlarla kararan kalpleri temizler. Allah Kuran-ı Kerim’de zikrin önemini vurgulamış: “Beni anın ki ben de sizi anayım” diye buyurmuştur. Bu bakımdan Şevval gibi mübarek aylarda dünya meşgalesinden uzaklaştırıp zikir ve tesbihatlarla Allah’a yaklaşmak, müminlerin kalbine huzur ve sükunet verir. Yine unutmamalıyız ki kul, ne kadar dua eder ve zikirle meşgul olursa Allah katındaki değeri o denli artar ve Rabbine yaklaşır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir