Öşür kelimesinin sözlükteki anlamı, onda birdir. İslam dinine göre öşür ne demek sorusunu kısaca yanıtlamak gerekirse; tarım ürünleri üzerinden verilen zekat olarak açıklanabilir. Size ait olan tarım ürünlerinin zekata bağlı oluşu, Kur’an ile de sabittir.
Normal gelire sahip olan kişiler nasıl zekata tabi olur ise; tarım ürünleri yetiştiren kişiler de mahsul üzerinden zekata tabi tutulmaktadır. Öşür, belirli kurallara ve şartlara bağlı olarak hesaplanmakta ve buna göre verilmektedir. Öşür nasıl hesaplanır ve kimlere verileceği gibi tüm merak edilenleri birlikte inceleyelim.
Öşür Ne Demek?
İslam dinine bağlı Müslüman olan kişilerin, yetiştirmiş ve üretmiş oldukları mahsuller üzerinden ödemeleri gereken vergi, öşür olarak açıklanabilir. Öşür vergisi nedir sorusunun en kısa yanıtı, toprak mahsulleri üzerinden ödenecek olan zekat şeklindedir.
Öşür vergisinin ödenmesi için, Müslüman olan kişinin tarım mahsullerinden elde etmiş olduğu gelirin hesaplanması ve bu gelir üzerinden ödemesi gereken öşür miktarının belirlenmesi gerekmektedir. Öşür verilebilmesi için gerekli olan ilk şart, zekatı verecek olan kişinin Müslüman olmasıdır.
Ayrıca kişinin öşür verebilmesi için meyve, sebze veya çeşitli tarım ürünlerini yetiştiriyor olması da gerekmektedir. Kişi başkasının arazisi üzerinden de tarım mahsulü yetiştiriyor olabilir. Bu durumda da yine yetiştirdiği mahsul üzerinden hesaplama yaparak, öşür vermesi gerekmektedir.
Öşür Kime Farzdır?
Arazi sahibinin veya mahsul yetiştiricinin, öşürü farz olarak bilmesi gerekmektedir. Arazi sahibi ve yetiştirici olan kişinin, Müslüman olması durumunda öşür farzdır.
Öşürde arazi sahibini zengin olması gerekmemektedir. Malın araziden alınması veya meyvelerin ağaçtan toplanması yeterli görülmektedir.
Öşürde Nisab Nedir?
Öşürde nisab kavramı bulunmamaktadır. Toplanan meyvelerin veya ürünlerin miktarı da önemli değildir. Az veya çok ürünün toplanması durumunda da uygun oranda öşür verilmesi gerekmektedir.
Öşür, onda bir anlamına geldiği için, kişinin az veya çok ürününden bu miktarda pay ayırarak, vermesi gerekmektedir.
Öşür Verilme Zamanı?
Öşür vergisi nedir ve ne zaman verilmelidir soruları, pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Başkasının arazisi üzerinden mahsul yetiştiren veya arazi sahibi olan kişiler, öşür vergisi ödemelidir. Mahsulün alınması süreci, öşürün verilmesi için yeterli bir süredir. Bu aşamada zekattan farklı olarak, 1 yıllık sürenin geçmesi şartı bulunmamaktadır.
Mahsul elde edildikten ve alındıktan sonra kişinin öşür vermesi gerekmektedir. Toprağın ekildikten sonra ürün vermesi, uygun şekilde hesaplanması sonucu, kişinin ne kadar öşür vereceği de belirlenmektedir. Aynı hesaplama, meyve yetiştiren kişiler için de geçerlidir. Ağacın meyve vermesi ve bu meyvelerin toplanması şartı, öşür vermek için yeterli görülmektedir.
Öşür Verilen Bazı Mahsuller
Öşür ne demek sorusu içerisinde farz olan mahsuller, önemle üzerinde durulması gereken bir konudur. Öşür verilen bazı mahsuller şu şekilde sıralanabilir:
- Fındık, fıstık, ceviz, susam, badem ve zeytin gibi yağlı yemişler ve meyveler,
- Nohut, buğday, mısır, pirinç, bakla çeşitleri,
- Sarımsak, soğan gibi sebzeler,
- Karpuz, kavun gibi meyveler,
- Burçak, yulaf ve darı gibi hayvan yemi ürünleri,
- Dut yaprağı, yonca, nane ve fesleğen gibi yaprağından yararlanılan ürünler,
- Kavak, çimen, çayır, kamış gibi sepet veya süpürge ile çeşitli eşya yapımında kullanılan ürünler,
- Arı kovanları veya dağdan toplanan çeşitli meyveler,
- Arazide ekilmese de kendiliğinden yetişen mahsullerden öşür verilmesi farzdır.
Öşür Vergisi Nedir?
Zekatın toprak mahsulleri ve ürünlerindeki karşılığı, öşür olarak açıklanmaktadır. Arazide yetişen tarım ürünleri, ağaçlarda yetişen meyveler, öşür vergisine tabi tutulmaktadır. Kişinin öşür vermesi için belirli bir miktarın üzerinde mal varlığına sahip olması gerekmemektedir.
Sadece ürün alınması, öşür verilmesi için yeterlidir. Öşür vergisi verecek olan kişinin, belirlenmiş olan şartları taşıması ve doğru bir şekilde hesaplama yaparak, öşür vermesi gerekmektedir.
Öşür Kimlere Verilir?
Kişinin yetiştirdiği tarım mahsullerinden elde etmiş olduğu kardan öşür vermesi gerekmektedir. Öşür kimlere verilir sorusu merak edilmektedir. Öşür verilecek kişiler şu şekilde sıralanabilir:
- Borçlu olan kişilere,
- Fakir ve düşkün olanlara,
- Zekat toplama görevinde olan memurlara,
- İslam dini için cihada gidenlere,
- Esaret durumunda bulunan ve kurtulmak isteyen esirlere,
- Yolda kalan, mağdur kişilere,
- İslam dinine dönmesi ve dine ısınması istenen müellefe-i kulüp kişilere öşür verilebilmektedir.
Yukarıda sıralanan kişiler dışında, zekatın verileceği kişiler için de öşür verilmesi uygun görülmektedir. Ancak öşürün zaman ve ödenecek miktarın hesaplanması bakımından bazı farklılıkların bulunduğunu söylemek gerekmektedir.
Öşür Nasıl Hesaplanır?
Öşür nasıl hesaplanır sorusu, en çok merak edilen konulardan biridir. Öşür vergisinin verilebilmesi için miktarın hesaplanması gerekmektedir. Bunun için arazi sahibi veya ürün yetiştiricinin ürünleri ya da meyveler toplamış olması gerekmektedir.
Yapılan hasadın ardından toplanan ürünlerin miktarı, öşür hesaplaması için yeterlidir. Ne kadarlık bir ürün hasadı yapıldığının belirlenmesinin ardından, tutarın 1/10 ya da 1/20 oranında hesaplanarak, ayrılması gerekmektedir. Oranlara uygun tutar hesabının yapılmasının ardından, öşür verilmesi gereken uygun kişilere gerekli ödemeler yapılmaktadır.
Müslüman olan kişilere farz olan öşür vergisi, bu şekilde uygun şartlarda verilmiş olunur. Öşür hesaplaması yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de kişinin üretim süresinde yaptığı masraflardır.
Kişi eğer ek olarak gübreleme veya sulama gibi işlemler için masraflar yapmış ise; öşür oranı olarak 1/20 değerini kullanabilir. Ancak herhangi bir ek masraf yapmadan ürün toplanıyor ise; kişinin öşür hesabında 1/10 oranını kullanması gerekmektedir.
Elde edilen mahsul üzerinden, %10’luk kısmının hasattan sonra öşür olarak verilmesi gerekir. Öşür veren kişi zekattan muaf tutulmamaktadır. Zekat ile öşürün kuralları farklıdır. Kişi eğer öşür verdikten 1 yıl sonra belirli tutarda altın ya da para, ticari mala sahip ise; zekat vermekle de mükelleftir.
Kurban Bağışı ve Su Kuyusu Bağışlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.