Nisap Nedir?

Müslümanların Ramazan ayı içerisinde verdikleri zekat, İslam dini açısından en önemli ibadetlerden biridir. Zekat vermenin sevabına erişmek, Müslümanlar için çok önemlidir. Zekat vermek ile ilgili olan nisap ise; pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Nisap nedir ve nasıl hesaplandığı ile ilgili tüm merak edilenleri birlikte inceleyelim.

Nisap Miktarı Ne Demek?

Nisap nedir sorusunu kısaca açıklamak isteriz. Nisap kelimesi, kaynak veya sınır anlamına gelmektedir. Zekat, kurban veya sadaka vermesi farz olan kişiler için öncelikli olarak, bir zenginlik ölçütünün belirlenmesi gerekmektedir. Buna ise; nisap miktarı adı verilir. Kişinin mal varlığı ile ilgili yapılacak olan nisap hesaplaması ile zekat, sadaka veya kurban için yükümlü olup olmadığı da belirlenmektedir.

Nisap miktarı kişinin İslami usullere uygun olarak, asgari ölçüde zenginliğinin belirlenmesi olarak tanımlanabilmektedir. Müslümanlar arasında nisap miktarında mala sahip olan kişilerin, zekat ve sadaka gibi ibadetlerini yerine getirmesi gerekmektedir.

Nisap İşleminin Önemi Nedir?

İslam dini içerisinde belirli miktara zenginliğe sahip olan kişilerin, ihtiyaç sahipleri ile mallarını veya parasını paylaşması çok önemlidir. Maddi açıdan zor durumda olan kişilere yardım edilmesi, zekat ibadetini işaret etmektedir. Ancak kimlerin zekat vereceği, ne kadar vereceği gibi konuların belirli bir hesaplamaya göre belirlenmesi gerekmektedir.

Bu noktada nisap işlemine dikkat çekilmektedir. Müminlerin doğru şekilde ve doğru miktarda zekat vermesi veya sadaka yardımında bulunması için nisap hesaplamasının da doğru yapılması gerekmektedir.

Nisap Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Nisap hesaplama işlemi, İslami usullere uygun bir şekilde ve zenginliğin en alt sınırı üzerinden yapılmaktadır. Asgari düzeyde yapılan nisap hesaplamasının nasıl yapılacağı ile ilgili tüm detaylar ise; Kuran-ı Kerim içerisinde yer almaktadır. Kişilerin temel ihtiyaçları dışında, sahip olduğu tüm mal varlığı için ihtiyaç sahiplerine sadaka veya zekat vermesi gerekmektedir.

Zenginlerin mal varlığı üzerinden yapılan nisap ölçüsüne göre, 20 miskal altın üzerinden belirlenmektedir. 80.18 gram ve daha fazlası altına sahip olan kişiler, nisap hesaplamasına göre minimum zenginlik seviyesine ulaşmış olarak kabul edilmektedir.

Nisap İşleminin Belirlenmesi Nasıl Olur?

Nisap işleminin belirlenmesi için değerlendirilecek malların, hem o dönem hem de sonraki dönemler için korunduğuna dikkat çekilmektedir. Kişinin sahip olduğu bu mallar üzerinden nisap hesaplaması yapılmaktadır.

Kişinin bulunduğu bölgedeki sosyal ve ekonomik koşulların belirli bir süre veya dönem değişmeyeceği düşünülerek, nisap hesaplaması yapılmaktadır.

Nisap Miktarına Erişmeden Zekat Verilir Mi?

Müminlerin zekat vermesi için temel gereksinimleri dışındaki mal varlıkları üzerinden nisap hesaplamasının yapılması gerekir. Ancak ihtiyaç sahibi olan kişilerin temel ihtiyaçları dışında herhangi bir mal varlığına sahip olmadığı bilinmektedir.

Kişinin ihtiyaçları dışında mal varlığına sahip olduğunda, başka bir kişiden zekat alması uygun görülmemektedir. Kişinin miskin kapsamı içinde olmasa bile mal varlığının olması veya nisap miktarının bulunması durumunda da o kişiye zekat verilmemektedir.

Nisap Miktarı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Sadece sadaka, kurban ve zekat ibadetleri için belirlenecek zenginlik ölçütü nisap hesaplaması ile belirlenmektedir. Asgari düzeyde zenginlik ölçüsü, nisap hesaplaması ile ortaya koyulmaktadır. Kişinin asgari sınırlar içerisinde yer alıp almadığını belirleyerek, zekat veya sadaka verilmesi uygun görülen kişilere zekat vermesi ve yardımda bulunması gerekmektedir.

Nisap miktarı, 80.18 gram altın ve buna karşılık gelen ticaret mal ya da para nisap miktarıdır. Bunun dışında 40 adet koyun, 40 adet keçi, 30 adet sığır ve 5 adet deveye sahip olan kişiler de asgari düzeyde nisap miktarına sahip olarak görülmektedir.

Nisap hesaplaması yani zekat hesaplaması, 1/40 oranında olmalıdır. Kişinin 40 adet koyunu var ise; 1 tanesi zekat olarak vermelidir. Bu oran kişinin kendi ölçülerine göre değiştirilemez.

Nisap Miktarı Ne Kadardır?

Peygamber efendimiz, zekat ve sadaka ile ilgili buyurmuş olduğu hadislerinde ve sünnetlerinde nisap miktarının önemi üzerinde durmaktadır. Nisap miktarı en alt düzey için 80.18 gram altına karşılık gelmektedir. Bununla birlikte 80.18 gram altının karşılığı olan para ve mal miktarı da yine nisap miktarı olarak kabul edilmektedir.

40 adet koyun, keçi, 30 adet sığır ve 5 adet devesi olan kişiler de en alt düzeyde nisap miktarına karşılık gelen mala sahip olarak kabul edilmektedirler. Nisap miktarı için belirlenmiş olan para, altın, mal veya hayvana sahip olan kişilerin ergenlik çağına ulaşmış olması ve akli dengesinin yerinde olması gerekmektedir.

Nisap miktarı ile ilgili olan en önemli hususlardan birisi de miktar hesaplaması yapılacak olan kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler için de gerekli ihtiyaç parasının hesaplamaya dahil olmasıdır.

Efendi Derneği Aracılığı ile Su Kuyusu ve Kurban Bağışı Yapmak İçin Bizimle İletişime Geçiniz!