Kurban

Kurban Vekaleti Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kurban Vekaleti Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kurban Allah rızası için yapılan bir ibadet biçimidir. Kurbanı kesen kişi Allah’ın rızasını kazanmakla birlikte sevap kazanmak Allah’a daha yakın olmak amacıyla ihtiyaç sahiplerine kesilen hayvanın etini dağıtır. 

Kurban tıpkı hac ve zekat gibi mal yoluyla yapılan ibadetlerden biridir. Vekalet yolu ile kurban kesimi mümkündür.

İslami koşullarda mal ile yapılan ibadetlerin tümünde vekaletle yaptırabilmek caiz kabul edilmiştir. Kurban ibadetini tamamlamak için kişi vekalet yoluyla bir başka kişi ile anlaşıp ibadetini gerçekleştirebilir. 

Kurban ibadeti ikiye ayrılır. Vacip kurban ve nafile kurban olarak ikiye ayrılan bu ibadetlerde vacip kurban, direk olarak kurban bayramında büyük yada küçük baş hayvan kesilerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak amacı güden ibarettir.  Nafile kurban ise her vakit yapılabilen bir ibadettir. 

Kurban Vekaleti Nasıl Verilir?

Kurban Vekaleti Nasıl Verilir?

Kurban ile ilgili sıklıkla akıllara gelen kurban vekaleti nasıl verilir sorusuna nasıl olarak vekalet kişi ile anlaşma sonucunda ister yazılı isterse sözlü olarak verilebilir. Vekalet verme süreci, internet aracılığıyla faks yoluyla ya da telefon görüşmeleri ile yapılabilir. 

Kurban kesecek kişinin bu işi vekalet yoluyla yapması caizdir. 

Kurban vekaleti vermek isteyen kişiler, sadece bireysel olarak başka bir kişiyle anlaşma usulü değil çeşitli kurban bağışı alan ve kesim yapan vakıflara da ulaşabilir. 

Vekalet verecek olan kişinin kurban ile ilgili bütün işlemleri için vekalet verdiği kişiye ‘seni kurbanımı kesmeye ya da kestirmeye vekil tayin ettim’ diyerek kurbanla ilgili işlemleri yapılması için vekil almış kişi kurban ile ilgili bütün işlemleri yönetmekle görevlidir. İslam’a göre vekil almış kişi bu sorumlulukla işini hakkıyla yerine getirmesi gerekir. 

Kurban Vekaleti Nasıl Alınır?

Kurban vekaleti nasıl alınır diye merak eden kişilere cevap vermek gerekirse, kurban kesimi için vekil tayin edilecek kişilerin ya da ilgili kurumun bu vekaleti kabul etmesi gerekir. 

Vekil tayin edilecek kişilerin ya da kurumun sözel olarak vekalet veren kişiye, ‘vekil olmayı kabul ettim’ şeklinde söz söyleyerek vekalet yolu ile bütün kurban kesimini sorumluluğunu üstlenmesi gerekir. 

Kurban kesiminde vekalet alan kişi eğer kendine ait bir kurban da kesecekse her kesim için ayrı ayrı niyet etmesi gerekir.

Kurban Vekaleti Ne Zaman Verilir?

Kurban Vekaleti Ne Zaman Verilir?

Kurban ibadeti nafile ve vacip olmak üzere iki şekildedir. Vacip olan kurban ibadeti kurban Bayramı zamanında dini olarak zengin olan kişilerin kesti kurbandır. Vacip olan kurban ibadeti yılda bir kez yapılır. Nafile olan kurban ibadetinde ise bu durum farklıdır. Kişi istediği zaman kurban kesebilir. 

Nafile kurban kendi arasında çeşitlere ayrılır. Bu çeşitler aşağıda maddeler halinde yer alır. 

  • Sadaka 
  • Şifa 
  • Şükür
  • Akika

Kurban ibadetinin yerine getirmek isteyen kişi kurban bayramı öncesinde vekaletini vermek zorundadır. Nafile kurban için vekalet vermek isteyen kişiler kurban kesileceğine karar verdiği andan itibaren vekalet verebilir. 

Kurban kesimi öncesinde vekaletin verilmesi önemli bir husustur. Kurban kesme ibadeti kişinin daha güçlü bir şekilde Allah’a yaklaşması için yapılır. Bazı durumlarda sadaka görevi görebilir. Kişi başından çok büyük bir hastalık ya da bela geçirildiğinde de kurban kesebilir. 

Ayrıca kurbanı kesmek için kişi vekalet yolu ile kurban bağışı alan kurumlarla irtibata geçebilir. 

Kurban Vekaleti Kimlere Verilir?

Kurban vekaletini vermek isteyen kişilerin buluğ çağına ermiş olması gerekir. Ayrıca akli bir probleminin olmaması ve Müslüman olması gerekir. Vekalet verecek kişi bir başka kişiye ya da vakıf ve derneklere de vekalet verebilir. 

Günümüzde online şekilde yapılan kurban bağışı işlemlerini gerçekleştiren pek çok site vardır. Bu siteler üzerinde yazılı olarak vekalet verilerek anlaşma sonucu kurban ibadeti yerine getirilebilir.

Kurban Vekaleti Verirken Ne Denir?

Kurban Vekaleti Verirken Ne Denir?

Kurban ve kendisi vermek isteyen kişinin söylemesi şart olan belli bir cümle olmadığından kişi direkt olarak seni kurbanımı kesmeye vekil tayin ettim şeklinde kısa ve öz bir cümle kurabilir. Vekaleti üstlenen kişi ise direkt olarak kabul ettim demesi ile anlaşma gerçekleşmiş olur. 

Kurban vekaleti verme işlemi sözlü olarak olduğu gibi yazılı şekilde de gerçekleşebilir. 

Günümüzde kurban bağışı alan siteler üzerinden de vekalet alma işlemi yapılır.  Kurban ibadetini yerine getirmek isteyen kişi bu sitelere girip vekalet vererek kolay bir şekilde ibadetini gerçekleştirebilir.

Vekalet Yoluyla Kurban Kesilebilir Mi?

Vekalet yoluyla kurbanın kesilebileceğini söylemek mümkündür. Yukarıda ki başlıklarda bahsi geçen şartlar yerine getirildiğinde vekalet yoluyla kurban kesilebilir. Vekalet vermek isteyen kişi bir başka kişiyle ya da dernek ve kurumlarla anlaşarak ibadetini gerçekleştirebilir. 

Kurban vekaleti, hem dini sorumluluklarınızı yerine getirmeniz hem de ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmanız açısından büyük önem taşımaktadır. Efendi.org.tr olarak, kurban bağışlarınızı en iyi şekilde değerlendirerek, sizin adınıza kesim ve dağıtım işlemlerini titizlikle gerçekleştiriyoruz. Güvenle bağışta bulunabilir, kurban ibadetinizi sorunsuz bir şekilde yerine getirebilirsiniz. Hayır kapılarını aralamak için efendi.org.tr‘yi tercih edin, kurban bağışınızla umut olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir